Suroviny
- libovější bůček 1 kg
- červené špičaté papriky 5 ks
- bílé papriky 3 ks
- vetší rajčata 6 ks
- celer 200 g
- Česnek 6 velkých stroužků
- velká cibule 2 ks
- řajčatový protlak 1 ks (150 g)
- sladká paprika 1 lžíce
- chilli paprička podle chuti
- Cukr 1 lžíce
- Ocet 1 lžíce
- sůl, pepř
Postup přípravy
- Bůček, papriky, cibuli, rajčata a celer nakrájejte na menší kusy. Vše včetně česneku a chilli papriček umelte na masovém mlýnku rovnou do širšího hrnce nebo pekáčku.
- Osolte, opepřete, přilijte ocet, přimíchejte protlak, posypejte paprikou, cukrem, dobře promíchejte a podlijte 100 ml vody. Nechte vařit při mírnější teplotě asi hodinu a půl. Podle potřeby dochuťte a případně podlévejte. Nakonec by měla být veškerá tekutina odpařená. (Já jsem připravovala v pomalém hrnci na stupeň II cca 4 hodiny.)
- Pokud byste chtěli směs uchovat, můžete ji uzavřít do krabiček a dát do mrazáku, případně zavařit. Masové směsi je dobré zavařovat dvakrát, vždy hodinu při 80 °C. Prvně zavařte, vyjměte, nechte zcela zchladnout, nejlépe do druhého dne a pak postup opakujte.