návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kynuté koláče s meruňkami

Hodnoceno: 0x
4 ks (průměr 20 cm) porce
do 2 hodin
Kynuté koláče s meruňkami
Autor: Pěkně vypečený blog Kynuté koláče s meruňkami
Voňavý kynutý koláč s ovocem je to pravé během léta. Tentokrát vyzkoušejte tento s meruňkami :)

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do misky, přidejte mléko a cukr, vše společně promíchejte, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to 10 až 15 minut.
  2. Mouku prosejte do velké mísy od robota, přidejte sůl a oba druhy cukru. Promíchejte, do mouky udělejte důlek, přidejte hotový kvásek, mléko, máslo a vajíčko. Za pomoci robota uhněťte hladké těsto, které lehce zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravte posypku. V míse smíchejte oba druhy mouky, cukr a máslo a ručně vytvořte drobenku. Meruňky umyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
  4. Na suché pánvičce si lehce opražte plátky mandliček. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
  5. Jakmile těsto vykyne, dejte ho na moukou posypanou plochu a rozdělte na 4 stejné díly. Každý rozválejte na zhruba 0,5 cm placku, která bude mít průměr přibližně 20 cm. Okraje nechte malinko silnější a potřete je žloutkem smíchaným s trochou mléka.
  6. Poklaďte meruňkami, na ně rozdělte drobenku a dejte péct. Já pekla 20 minut a dalších 10 minut pak přikryté alobalem (má trouba zase nespolupracovala). Celková doba pečení tedy 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, poprašte cukrem a drobenku doplňte mandličkami.

Kynuté koláče s meruňkami 2 Foto: Kynuté koláče s meruňkami; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let