Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kynuté koláče s meruňkami
Voňavý kynutý koláč s ovocem je to pravé během léta. Tentokrát vyzkoušejte tento s meruňkami :)
do 2 hodin
4 ks (průměr 20 cm) porce
Suroviny (4 ks (průměr 20 cm) porce)
- hladká mouka 350 g
- cukr krupice 50 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- vlažné mléko 180 ml
- rozpuštěné máslo (ne horké) 50 g
- Vejce 1 ks
- mořská sůl 1/4 lžičky
- mouka na poprášení těsta + na vál
Kvásek:
- čerstvé droždí 30 g
- vlažné mléko 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
Na potření:
Drobenka:
- Máslo 100 g
- polohrubá mouka 120 g
- mandlová mouka 70 g
- cukr krupice 100 g
Další ingredience:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do misky, přidejte mléko a cukr, vše společně promíchejte, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to 10 až 15 minut.
- Mouku prosejte do velké mísy od robota, přidejte sůl a oba druhy cukru. Promíchejte, do mouky udělejte důlek, přidejte hotový kvásek, mléko, máslo a vajíčko. Za pomoci robota uhněťte hladké těsto, které lehce zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte posypku. V míse smíchejte oba druhy mouky, cukr a máslo a ručně vytvořte drobenku. Meruňky umyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.
- Na suché pánvičce si lehce opražte plátky mandliček. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Jakmile těsto vykyne, dejte ho na moukou posypanou plochu a rozdělte na 4 stejné díly. Každý rozválejte na zhruba 0,5 cm placku, která bude mít průměr přibližně 20 cm. Okraje nechte malinko silnější a potřete je žloutkem smíchaným s trochou mléka.
- Poklaďte meruňkami, na ně rozdělte drobenku a dejte péct. Já pekla 20 minut a dalších 10 minut pak přikryté alobalem (má trouba zase nespolupracovala). Celková doba pečení tedy 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, poprašte cukrem a drobenku doplňte mandličkami.
Kynuté koláče s meruňkami; foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let