James Martin

Kuře dušené s červeným vinným octem a estragonem

Moje hodnocení
4x

Jemné bílé maso a aromatický estragon tvoří stabilní dvojici, kterou jen tak něco nerozhází. Třeba červený vinný ocet, který omáčku zbarví dotmava a dodá jí pikantní švih. 

4 porce
60 minut
francouzská

Maso

Kaše

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře rozdělte na osm dílů (viz Prima tip). Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  2. Ve velké pánvi či hrnci s poklicí vhodnými do trouby zahřejte na středním stupni olivový olej. Maso osolte, opepřete a opečte v pánvi ze všech stran dozlatova.
  3. Maso vyjměte z pánve, vylijte tuk, pánev vytřete papírovou utěrkou a nechte v ní rozpustit máslo. Vmíchejte rajčatový protlak a zahřívejte ho na středně silném stupni 2 minuty, přidejte česnek a opékejte ho 1 minutu. Přilijte ocet a nechte ho téměř všechen odpařit. Do omáčky vmíchejte víno a nechte ho zhruba třetinu odpařit. Přilijte vývar, zahřejte k varu a do omáčky vložte díly kuřete. Přiklopte a dejte do předehřáté trouby. Duste zhruba 20–30 minut doměkka.
  4. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kousky. Vařte je v mírně osolené vodě doměkka zhruba 15–20 minut. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte vroucí vodou a oloupejte je. Nakrájejte je na čtvrtky a odstraňte z nich semena. Dužinu nakrájejte na kostičky.
  5. Uvařené brambory slijte, prolisujte je nebo rozmačkejte šťouchadlem na kaši. Zahřívejte za stálého míchání na mírném stupni, aby vyschly. V rendlíku ohřejte smetanu těsně pod bod varu a odstavte. Do brambor vmíchejte trochu másla a potom trochu smetany. Přidávejte je střídavě za stálého míchání, dokud není kaše krémovitá, potom ji podle chuti osolte a opepřete.
  6. Upečené kuře vyjměte z trouby, přesuňte ho do mísy a vraťte ji zpátky do trouby, aby zůstalo teplé. Omáčku přeceďte do čistého hrnce a zahřívejte k varu. Vešlehejte do ní hořčici a smetanu, stáhněte teplotu a zvolna vařte do mírného zhoustnutí. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte kostičky rajčat a estragon. Kuře přelijte omáčkou a podávejte s bramborovou kaší.

PRIMA TIP: Koupíte-li kuře v celku, vyjměte z něj vnitřnosti a odřízněte křidélka. Odkrojte stehna, hřbet podélně rozkrojte na dvě poloviny (snáze to jde na straně prsou) a vodorovně rozpulte, vznikne tak osm dílů – dvě křídla, dvě stehna, dvě prsa a dva zadní hřbety. Pokud kuře nechcete porcovat, kupte stehna nebo kuřecí paličky i s kůží.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty