návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Křupavý a nadýchaný nekynutý koláč s borůvkami a ořechovou drobenkou

Hodnoceno: 3x
1 plech porce
do 1 hodiny
Křupavý nekynutý koláč s borůvkami
Autor: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Křupavý nekynutý koláč s borůvkami
Borůvkový koláč je klasika, která k létu prostě patří. Zkuste tentokrát verzi podle Jany z blogu ZÁSADNĚ ZDRAVĚ. Variabilní recept je ze zdravějších surovin a hotový koláč chutná naprosto skvěle – je křupavý, nadýchaný a s výtečnou drobenkou s ořechy.

Na nekynuté těsto se nejvíc osvědčila celozrnná mouka pšeničná a celozrnná špaldová smíchané půl na půl. Určitě ale můžete použít taky:

• kombinaci ovesných vloček a pšeničné mouky

• kombinaci pohankové a celozrnné pšeničné mouky

• kombinaci pohankové, rýžové a kukuřičné mouky (bezlepková varianta)

• žitnou mouku

Jako náplň pak můžete použít prakticky jakékoliv sezonní ovoce. Například:

borůvky

švestky

rybíz

třešně, višně

meruňky

Postup

  1. Nakrájejte máslo na malé kousky a rozpusťte ho v rendlíčku.
  2. Rozmixujte ořechy nadrobno.
  3. Do misky prosejte mouky, přidejte špetku soli i cukr a prášek do pečiva a promíchejte.
  4. Vyšlehejte vajíčko spolu s mlékem, javorovým sirupem a i s rozehřátým máslem vlijte do misky k suchým ingrediencím. Vypracujte těsto.
  5. Rozehřejte troubu na 180 °C bez horkého vzduchu.
  6. Těsto vyválejte anebo rukama rozprostřete na pečicí papír, už přímo v pekáčku, okraje nechte lehce vyšší. Nasypte na něj omyté a okapané borůvky.
  7. Smíchejte rozmixované ořechy s moukou, rozměklým máslem a cukrem, prsty „užmoulejte“ drobenku a koláč jí bohatě zasypte.
  8. Pečte v předehřáté troubě 20 minut na 180 °C bez horkého vzduchu, a dalších cca 15 minut na 160 °C s horkým vzduchem dozlatova.

Křupavý nekynutý koláč s borůvkami  Foto:

Křupavý nekynutý koláč s borůvkami  Foto: Křupavý nekynutý koláč s borůvkami; foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Kdo je ta nutriční gastronomka ze "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ"?

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Foto:

Jmenuju se Jana a svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen.

Svým projektem se snažím lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu bez dogmat a demagogie, které tak trochu cloumají všemi výživovými trendy i světem kolem nás. U mě na webu www.zasadnezdrave.cz najdete lákavé exotické a domácí recepty, kulinářské tipy a triky, deníky z mých cest, i objektivní články o výživě, které apelují na zdravý selský rozum každého z nás.

Související témata: borůvkový koláč , drobenka , koláče na plech , Sladké