Suroviny
- těstoviny (sušené nebo 160 g čerstvých těstovin) 200 g
- vlašské ořechy 1 hrst
- gorgonzola 150 g
- mascarpone 70 g
- smetana na vaření (12 %) 100 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- strouhaný parmazán (najemno nastrouhaný ) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uvařte alespoň 2 l osolené vody, vsypte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Mezitím v pánvi nasucho opražte vlašské ořechy, až se rozvoní. Nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo.
- Do volné pánve rozdrobte gorgonzolu, přidejte mascarpone a za občasného míchání na středním stupni rozehřejte. Přilijte smetanu, ochuťte muškátovým oříškem a míchejte, až vznikne hustá omáčka.
- Uvařené těstoviny sceďte, 1 hrnek vody ponechte, a vsypte je do omáčky. Přidejte polovinu ořechů, promíchejte a podle potřeby přilijte trochu slité vody. Opepřete, posypte zbylými ořechy a parmazánem.
Krémové těstoviny se sýrovou omáčkou z gorgonzoly s vlašskými ořechy Zdroj: Tajemství těstovin