Petra Stahlová

Kouglof

Moje hodnocení
4x

Veganská variace kynuté bábovky známé v německy mluvících zemích jako Gugelhupf. Název odkazuje na tvar vyšší kulaté formy s otvorem uprostřed a kupříkladu v Rakousku označuje dezerty tohoto tvaru bez ohledu na druh těsta. Jako u všech bábovek, tvar je stejně důležitý jako chuť, upéct můžete buď jeden velký nebo více malých, podle velikosti formy upravte délku pečení. Těsto si potřebuje 24 hodin odpočinout v lednici, začněte proto s přípravou den před podáváním.

10 porcí
120 minut

Těsto

Sirup

Dokončení

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, rozdrobte navrch droždí a ručně ho do ní zapracujte. Přidejte cukr, sůl, vejce, 50 g másla a mandlové mléko a vařečkou nebo hnětacím hákem kuchyňského robotu vypracujte hladké těsto. Jakmile se začne odlepovat od stěn mísy, rozkrájejte nebo nastrouhejte navrch zbylé máslo a pokračujte v hnětení, až bude těsto hladké a nelepivé. Na závěr vmíchejte pokrájenou pomerančovou kůru.
  2. Vypracované těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj kouli, vraťte zpět do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout zhruba 1 hodinu.
  3. Vykynuté těsto vyklopte, tím z něj vybouchnete vzduch, vytvarujte ho znovu do koule, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 18–24 hodin do lednice.
  4. Formičky na bábovky vymažte máslem nebo vystříkněte olejem a nahodile nalepte po stranách plátky mandlí.
  5. Těsto rozdělte na deset stejně velkých kousků, z každého vytvarujte koblihu s otvorem uprostřed a opatrně je vložte do připravených forem tak, aby se na ně nalepily mandle. Nechte kynout 2–2,5 hodiny.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde ven suchá a čistá. Vyjměte a nechte zchladnout. Vyklopte je a nechte zcela zchladnout.
  7. Mezitím připravte pomerančový sirup. Vodu s cukrem zahřívejte v rendlíku, až se cukr rozpustí. Přilijte likér a nechte zchladnout na 60 °C.
  8. Vychladlé kouglofy dvakrát přelijte sirupem, nechte 1 minutu zaschnout a obalte v cukru.

PRIMA TIP: Vegani nejedí vejce jakožto živočišný produkt a nahrazují jej vlákninou psyllium rozmíchanou ve vodě. Na dvě vejce potřebujete 7 g psyllia a 90 ml vody.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petra Stahlová

Veganské dezerty Petra Stahlová

Cukrářka Petra Stahlová svým uměním boří mýty o tom, že veganské dezerty jsou nevzhledné a zdravé na úkor chuti. Vychází z francouzské cukrařiny a precizní zpracování surovin i zaměření na detail činí z jejích dortíčků a zákusků skvosty, které zaujmou na první pohled i na první sousto. Pak vás skutečně překvapí, že neobsahují vejce, mléko ani další živočišné produkty a jsou čistě rostlinné. Kuchařku rozdělila do sedmi kapitol – Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti a v každé vás detailně provede inovativními postupy i vysvětlí nové suroviny. A pokud by vám něco nebylo jasné, můžete se k ní přihlásit na cukrářský kurz na webu www.petra-stahlova.cz nebo www.veganskedezerty.cz.


Přečtěte si také

Recepty