návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kořeněná míchaná vejce

Hodnoceno: 1x
4 porce
do 30 minut
Kořeněná míchaná vejce
Autor: Ještě více hojnosti Kořeněná míchaná vejce
Jedno z nejoblíbenějších a nejrychlejších teplých jídel, které zažene hlad po práci i ráno po flámu, zahřeje, rozmazlí a dá vám pocit absolutního klidu a jednoty se světem. Pečená zelenina a voňavé pikantní koření povyšují míchaná vejce do sféry zážitkové gastronomie.

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, zázvor oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte najemno, chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky. 
  2. Velkou pánev rozehřejte na středním stupni, vlijte do ní olej, vsypte římský a celý kmín, cibuli, zázvor a chilli papričku. Za občasného míchání vše zahřívejte 8 minut, aby cibule změkla. 
  3. Mezitím oloupejte rajčata – slupku nakrojte do kříže, spařte rajčata horkou vodou, oloupejte je a nakrájejte dužinu na 2cm kostky. 
  4. Do cibulového základu přidejte mletá koření, rajčatový protlak a ¾ lžičky soli a za stálého míchání zahřívejte 2 minuty. 
  5. Vsypte rajčata a opékejte je 8–10 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří. Vejce prošlehejte vidličkou v misce. 
  6. Vlijte prošlehaná vejce, snižte teplotu a neustále velmi opatrně seškrabávejte směs ze dna pánve dřevěnou obracečkou. Vejce by měla být měkká a velmi vlhká, podobná konzistenci tvarohu. Opékejte je zhruba 3 minuty. 
  7. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, vsypte je na vejce, posypte je koriandrem a chilli vločkami a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Yotam Ottolenghi doporučuje použít turecké chilli papričky urfa biber, které rostou v Anatolii v okolí Urfy. Mají lehce kouřovou rozinkovou chuť, kterou červené chilli papričky získají zráním a následným sušením na slunci a pevným zabalením na noc, během kterého se tzv. vypotí a zároveň macerují ve vlastní šťávě. Získají tak tmavou, téměř černou barvu a dlouhotrvající pálivost. Prodávají se ve formě vloček nebo jemně mleté. 

Kořeněná míchaná vejce
Autor: Ještě více hojnosti Kořeněná míchaná vejce

Ještě více hojnosti
Yotam Ottolenghi

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi momentálně žije v britském Camdenu a vymýšlí recepty do svého sloupku v novinách Guardian nebo do televizních pořadů, ve kterých představuje inovativní zpracování zeleniny a použití koření tak, abyste s malým úsilím dosáhly velkého efektu. Jeho dobroty můžete ochutnat v proslulých londýnských lahůdkářstvích Ottolenghi
a v restauraci NOPI, nebo si je uvařit doma. Ve své kuchařce Ještě více hojnosti ukazuje překvapivé způsoby úpravy zeleniny a obilovin, jejichž zpracování a kombinace vytvářejí fantastické lahůdky poutající všechny smysly. Recepty komentuje krátkými příběhy o jejich vzniku či oblibě v rodině, u přátel či hostů v restauraci, vysvětluje použité suroviny i prozrazuje praktické tipy, a tak si kuchařku s chutí i jen přečtete. Ale nepustit se do vaření by byla věčná škoda. 
Vydalo nakladatelství Slovart. 
 
Související témata: Malá jídla