Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kakaové pracny
Tradiční české cukroví na většině vánočních stolů nechybí. Výborné křehké těsto ovoněné výrazným kořením je skvělé samotné, ale báječně chutná i namočené do kávy nebo čaje.
do 1 hodiny
2 plechy porce
Suroviny (2 plechy porce)
- Máslo 180 g + na vymazání formiček
- cukr moučka 120 g
- Žloutek 1 ks
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- lískové ořechy 100 g
- mletá skořice 1 špetka
- Hřebíček 2 ks
- Med 1 lžíce
- holandské kakao 2 lžíce
- hladká mouka Babiččina volba na křehké pečivo 250 g
- cukr moučka na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Změklé máslo vyšlehejte spolu s cukrem a žloutkem. Přidejte kůru z citronu a namleté lískové ořechy. Vmíchejte skořici, drcené hřebíčky, kakao a mouku. Vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.
- Z těsta vytvarujte malé kuličky a vtlačte je do máslem vymazaných formiček ze ¾. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut.
- Ještě vlažné vyklopte. Pracny můžete posypat moučkovým cukrem.
Kakaové pracny; foto: archiv Babiččina volba