Suroviny
- dýně Hokkaidó (nakrájená na kostky, nemusí se loupat) 1 kg
- cibule (nakrájená najemno) 2 ks
- olivový olej 4 lžíce
- zeleninový vývar 700 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut.
- Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a ještě pár minut povařte.
- Polévku podávejte posypanou opečenými dýňovými semínky, rozdrobeným feta sýrem, případně drceným chilli.
PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče nebo v základu orestujte kousek nastrouhaného zázvoru. Dýně Hokkaido je pro přípravu nejjednodušší, protože se jako jediná nemusí loupat. Můžete ale vyzkoušet i jiné druhy dýní, například máslovou nebo muškátovou.
Jednoduchá dýňová polévka 2
Vyzkoušejte také delikátní krémovou květákovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE