návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem

Hodnoceno: 0x
do 1 hodiny
Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem
Autor: Coolinářka Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem
Sice si během Vánoc řada z vás dopřávala cukroví a jiné sladkosti, ale další recept do sbírky jablečných koláčů se hodí vždy. Už víte, co si dáte k odpolední kávě? :)

Suroviny

Postup

  1. Nejprve si připravte křehké těsto: Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji, aby máslo příliš netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto a to dejte na 30 minut do lednice odpočívat a trochu ztuhnout.
  2. Mezitím si nakrájejte na malé kousky 3–4 oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte 50 másla, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka a zázvor. Vařte asi 10 minut. Poté do hrnce přidejte ostružiny (použila jsem zmrazené z léta). Ovocnou směs slijte, ale šťávu si schovejte.
  3. Těsto rozdělte na 2 části. Polovinu těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete uvařené, částečně zchladlé ovoce a to polijte 2–3 lžícemi scezené šťávy. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a tím celý koláč překryjte, přečnívající těsto odřízněte. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci. Před pečením ho posypte hnědým cukrem.
  4. Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 170 stupňů. Podávejte ho teplý s ušlehanou šlehačkou.

Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem 2 Foto: Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.