Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem
Sice si během Vánoc řada z vás dopřávala cukroví a jiné sladkosti, ale další recept do sbírky jablečných koláčů se hodí vždy. Už víte, co si dáte k odpolední kávě? :)
do 1 hodiny
Suroviny
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 80 g
- studené máslo 160 g
- Vejce 2 ks
- vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
- kyselejší jablka 3–4 ks
- čerstvý zázvor, nakrájený 1 lžíce
- ostružiny 100 g
- Máslo 50 g
- hnedý cukr 70 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte křehké těsto: Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji, aby máslo příliš netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto a to dejte na 30 minut do lednice odpočívat a trochu ztuhnout.
- Mezitím si nakrájejte na malé kousky 3–4 oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte 50 másla, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka a zázvor. Vařte asi 10 minut. Poté do hrnce přidejte ostružiny (použila jsem zmrazené z léta). Ovocnou směs slijte, ale šťávu si schovejte.
- Těsto rozdělte na 2 části. Polovinu těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete uvařené, částečně zchladlé ovoce a to polijte 2–3 lžícemi scezené šťávy. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a tím celý koláč překryjte, přečnívající těsto odřízněte. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci. Před pečením ho posypte hnědým cukrem.
- Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 170 stupňů. Podávejte ho teplý s ušlehanou šlehačkou.
Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem; foto: Coolinářka
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.
Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!
Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.