Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

4 porce
do 1,5 hodiny
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky Autor: Karolína domácí kuchařka
Hovězím roštěnkám sluší dlouhé pomalé dušení, které z nich vykouzlí měkkou a šťavnatou pochoutku. Zkuste je tentokrát připravit s výtečnou omáčkou ze švestkových povidel. Jako přílohu servírujte křupavé a chuťově jemné bramboráčky. A nedivte se, když se strávníci neudrží a budou vylizovat talíře :)
Reklama

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Reklama

Postup

  1. Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
  2. Rozpusťe si máslo v kastrolu a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.
  3. Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo.
  4. Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném. Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.
  5. Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.
  6. Rozpalte lívanečník s olejem nebo sádlem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s roštěnkami.
Reklama

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky  Foto:

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky           Foto: Karolína, domácí kuchařka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama