Yotam Ottolenghi

Hovězí kuličky s citronem a celerem

Moje hodnocení
6x

Mleté maso provází neprávem pověst nekvalitní suroviny, ale pokud si ho sami umelete, nebo poprosíte řezníka, aby vám ho umlel z hovězí plece či kýty, připravíte během chvíle hřejivé lahodné jídlo, které potěší všechny generace. V této verzi překvapují kuličky pikantním citronem a celerem. Doplňte je kuskusem či rýží, do nichž se vsákne šťáva, a jogurtem řeckého typu.

4 porce
90 minut

Kuličky

Zelenina

Postup přípravy

  1. Maso, strouhanku a nadrobno nasekanou petrželku dejte do mísy. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a přisypte k masu. Osolte, opepřete, přidejte prošlehané vejce a nové koření a promíchejte.
  2. Lžící odkrajujte ze směsi kousky a tvarujte z nich kuličky. V hluboké pánvi rozehřejte na silném stupni polovinu oleje. Vložte kuličky, přiklopte je a opékejte za stálého obracení dozlatova ze všech stran. Přesuňte je na talíř, do pánve přilijte zbylý olej a stejným způsobem opečte zbylé kuličky.
  3. Mezitím oloupejte celer, rozkrojte ho na čtvrtiny a nakrájejte je na klínky široké 1 cm. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
  4. Opečené kuličky přesuňte na talíř a do volné pánve vsypte celer a česnek. Fenyklová semínka podrťte v hmoždíři, přesypte do pánve, přidejte kurkumu a uzenou papriku a restujte 2 minuty, až česnek zezlátne a koření se rozvoní.
  5. Vraťte do pánve masové kuličky, podlijte vývarem a citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, zvyšte teplotu a jakmile začne vřít, ztlumte teplotu na střední, přiklopte a vařte 30 minut. Odklopte a povařte ještě 10 minut, až omáčka zhoustne.
  6. Odstavte a nechte 5–10 minut odpočinout. Posypte nadrobno nasekanou petrželkou a podávejte.

Další báječné letní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty