Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilované broskve s bresaolou podle Jamieho
V Itálii se ovoce griluje velmi často. Broskve, hrušky, švestky, meruňky nebo fíky se na grilování náramně hodí a nemusíte je servírovat pouze jako dezert!
do 30 minut
4 porce
Vyzkoušejte můj oblíbený salát, ve kterém se snoubí ohněm zkaramelizovaná sladkost zralých broskví s bresaolou, což je na velmi tenké plátky nakrájené sušené hovězí, které seženete v obchodech s italskými delikatesami. Stejně dobře ale poslouží i parmská šunka. Vše doplňte pikantní rukolou a krémovým dresinkem a máte sladko-slaný salát, který chutná jako letní sen!
Suroviny (4 porce)
- zralé broskve 4 ks
- čerstvý rozmarýn, najemno nasekaný pár lístků
- Olivový olej
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- červený vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej
- přírodní bílý jogurt nebo crème fraîche 1 lžíce
- bresaola nebo parmská šunka 16 plátků
- čerstvý estragon, nasekaný pár lístků
- rukola 2 plné hrstě
- čerstvý kozí sýr, nadrobený 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rozpalte gril nebo grilovací pánev. Broskve rozkrojte napůl, otočte půlkami proti sobě a uvolněte pecku. Broskve dejte do mísy s nasekaným rozmarýnem, zakapejte olivovým olejem a posypte trochou soli a pepře. Pokud připravujete jídlo na grilu, můžete na oheň vhodit pár větviček rozmarýnu nebo tymiánu – dodají broskvím bylinkovou uzenou příchuť. Grilujte ovoce pár minut z každé strany, aby bylo hezky opečené, ale ne spálené.
- Do mísy dejte ocet a trojnásobné množství extra virgin olivového oleje. Přidejte jogurt nebo crème fraîche se špetkou soli a pepře a vše důkladně prošlehejte.
- Na čtyři talíře naaranžujte plátky bresaoly – hezky je nařaste. Na to položte ogrilované půlky broskví. Estragonové lístky a rukolu promíchejte s dresinkem a naskládejte navrch salátu. Zakápněte ještě trochou olivového oleje a zasypte rozdrobeným kozím sýrem.
Grilované broskve s bresaolou. Foto: JamieOliver.com
Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.