Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Gratinovaný kozí sýr

1–2 porce
do 30 minut
Gratinovaný kozí sýr
Gratinovaný kozí sýr Autor: Thinkfood.cz
Síla tohoto receptu spočívá v sýru. Perfektní gratin v kombinaci se sladkou chutí balzamikového krému a svěžími křupavými listy salátu okouzlí každého, navíc snadno a rychle.
Reklama

Pojďme se společně podívat do Řecka, konkrétně na jižní Peloponés. Zde se vyrábí jedinečný Kalamatský balzamikový ocet. Vychází z tradiční řecké receptury pro výrobu sladkého, tmavého octa a neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervační látky.

Jeho historie započala v roce 1939, kdy Christos Papadimitriou zakládá v Kalamatě malý výrobní závod a začíná se zabývat komerčním obchodováním a vývozem místních produktů, včetně sušených fíků, kalamatských oliv a olivového oleje. Dnes, kromě tradičních octů, produkuje společnost také řadu balzamikových krémů, které vycházejí z úspěšné receptury Kalamatského balzamikového octa. Testovali jsme krém s příchutí fíků a jak to dopadlo? Čtěte dál…

Reklama

Postup

  1. Rozpalte troubu na funkci gril a připravte si velký bílý talíř. Špenátové listy a lístky řepy opláchněte pod studenou vodou a nechte je na čisté utěrce okapat. Na plotnu postavte pánev na střední žár. Bagetu nakrájejte zešikma na tenké plátky (asi 3 milimetry), na pánvi je pak nasucho opražte dozlatova. Hotové toustíky odložte bokem.
  2. Vezměte celé jablko a nakrájejte jej na sirky tak, že seříznete obě poloviny těsně před ohryzkem. Půlky pak nakrájíte na tenké plátky a plátky pak na sirky nebo hranolky.
  3. Na talíř nakapejte do kruhu balzamikový krém. Na něj naaranžujte špenátové listy, větší můžete natrhat, proložte je jablkovými sirkami a lístky řepy. Jemně vše zakápněte olivovým olejem.
  4. Vezměte porci sýra a malým nožíkem mu seřízněte z jedné ploché strany bílou plíseň. Dejte jej na plech a uložte ho do trouby těsně pod gril na 3–4 minutky. Bedlivě ho sledujte.
  5. Gratinovaný sýr pak položte na salátové lůžko, zakápněte sýr olivovým olejem a přidejte na talíř opečené toustíky. Podávejte s čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou s příchutí fíků.
Reklama

Gratinovaný kozí sýr  Foto: Thinkfood.cz

Gratinovaný kozí sýr  Foto: Thinkfood.cz

Gratinovaný kozí sýr , Foto: Thinkfood.cz

 

Když jídlo, tak Thinkfood.cz

Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

 ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama