Najděte si recept
Na co máte chuť?

Extravagantní meruňková marmeláda
Suroviny (4 sklenice porce)
- zralé vypeckované meruňky 1 kg
- Cukr 500 g
- malé zelené chilli papričky 2 ks
- čerstvý zelený pepř 2–3 lžičky
- vanilkový lusk 1 ks
Postup
- Meruňky omyjte, osušte a vypeckujte. Zasypte je cukrem a nechte 1 až 2 hodiny stát v lednici. Nasekejte chilli papričky a otrhejte zelený pepř ze stonku na jednotlivé kuličky.
- Meruňky dejte do hrnce a přiveďte k varu. Pak přidejte pepř a chilli a vnitřek vanilkového lusku.
- Vařte 8 minut. Na talířek naberte trochu marmelády a lžící vyzkoušejte, jestli po vychladnutí tuhne.
- Marmeládu plňte do čistých horkých sklenic. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte stát do druhého dne, popřípadě je ponořte a zavařte 5 minut ve vroucí vodě.
- PRIMA TIP: Možná budete mít problém sehnat čerstvý zelený pepř. V takovém případě vám podobnou službu prokáže naložený ve slaném nálevu nebo sušený.
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).