redakce Prima FRESH

Croque Madame aneb Madam Křupavá

Moje hodnocení
7x

Křupavý sendvič se šunkou a sýrem se ve francouzském provedení nazývá Croque Monsieur, víceméně křupavý pán. S galskou galantností k němu vznikl i dámský protějšek – Croque Madame, který doplňuje vajíčko. Pokrm jednoduchý, vtipný, sytivý – a hodný pozorné přípravy. Zde ho předkládáme s celou parádou.

4 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

Omáčka mornay

Postup přípravy

  1. Na omáčku rozehřejte v silnostěnném kastrolu většinu másla na středním stupni. Zaprašte moukou a 2 až 3 minuty promíchávejte. Do vzniklé jíšky pozvolna vlijte většinu teplého mléka, dobře rozšlehejte a na mírném stupni vařte spolu s cibulí, do které jste zapíchali hřebíčky, a zbylým kořením podle chuti, asi 20 minut.
  2. Omáčku přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili celá koření, a vraťte ji do kastrolu. Vmíchejte nastrouhaný sýr, zbylé mléko a máslo a případně smetanu, abyste získali hustotu, jakou chcete. (Zbylou omáčku můžete dobře využít třeba na těstoviny.)
  3. Chleba opečte z obou stran na rozpuštěném másle dozlatova. Obložte šunkou, čerstvě nastrouhaným sýrem, zakapejte teplou omáčkou a přiložte druhý krajíc chleba.
  4. Na másle na mírnějším stupni osmažte vejce tak, aby bílek zpevnil a žloutek zůstal ještě trochu tekutý. Vejce posaďte na chleba a ihned podávejte.

Jak je to správně?

Stejně tak jako je mnoho bájí a příběhů o tom, jak vlastně Croque Monsieur a jeho protějšek vznikly, je i mnoho způsobů přípravy, a za každý se jeho zastánci chtějí bít. Hlavním trikem u obou sendvičů je dosáhnout, aby byl chléb na povrchu dokřupava opečený a uvnitř vláčný. Krajíc proto nemá být moc silný ani hutně rustikální, nejlepší jsou lehké bílé chleby. Dalším trikem je poměr náplně ke chlebu – vzhledem k sytosti náplně (ta omáčka!) se nemá dávat příliš mnoho ani sýra, ani šunky, jinak kreace ztratí na eleganci, což by vám žádná Pařížanka neodpustila. Diskuze se vedou také o omáčce, která je v Croque Madame nezbytná, jinak byste vyrobili jen sendvič se sýrem a šunkou. Někdy se používá jednoduchý bešamel (bez sýra), ale jeho pokročilejší sýrová variace (opět s celou řadou možností přípravy a někdy zvýrazněná trochou dijonské hořčice či parmazánu) podle puristů lépe ladí s celkovým vyzněním sendviče, který je přes vizuální křehkost vlastně dost solidním kouskem, který je třeba sníst hned po přípravě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty