Bircher müsli s kurkumovým medem

Moje hodnocení
7x

Když si v roce 1895 v Curychu otevřel 24letý vystudovaný lékař Max Oskar Bircher-Benner ordinaci, ve které léčil pomocí výživy, viděl mnoho povytažených obočí. Zbavení či zmírnění obtíží u pacientů, kteří už vyzkoušeli všechny léčebné postupy, mu však vydobylo uznání. Vymyslel například müsli.

2 porce
10 minut

Müsli

Kurkumový med

Doporučoval ovesné vločky namočit přes noc, čímž se spustí jejich fermentace a zároveň nasáknou tekutinu, změknou a vytvoří krémovou kaši i bez vaření. Ráno je jen dochutíte – oříšky, ovocem nebo kurkumovým medem a během pěti minut máte superzdravou snídani, která vás nakopne na celé dopoledne.

Postup přípravy

  1. Na kurkumový med zahřejte kokosový olej, aby se rozpustil. Vmíchejte do něj med, kurkumu a pepř.
  2. Večer před podáváním smíchejte vločky, semínka, skořici, mandlové mléko, vodu a vanilkový extrakt a uložte směs do lednice.
  3. Ráno nastrouhejte jedno jablko (slupku můžete ponechat, nebo ji oloupejte), ořechy nasekejte nahrubo a přidejte obojí do vloček. Zakápněte limetovou šťávou, promíchejte s jogurtem a kurkumovým medem.
  4. Druhé jablko nakrájejte na plátky (jádřinec vykrojte a vyhoďte), pokud chcete, můžete ho opéct na kokosovém oleji dozlatova. Položte ho na müsli, ozdobte ho kořeněnými semínky a lístky thajské bazalky a podávejte.

PRIMA TIP: Mandlové mléko si snadno připravíte doma. 1 hrst neloupaných mandlí namočte na 4–12 hodin do vody, slijte je, vsypte do mixéru na smoothie, zalijte 500 ml vody a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes plátýnko a vymačkejte dužinu. Použít ji můžete třeba do smoothie nebo do korpusu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty