návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou

6 porcí
do 1 hodiny
Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou
Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou Autor: Zelenina moje láska
Toto je základní bílé rizoto, do kterého můžete přidat téměř všechny druhy mladé zeleniny, jako je hrášek, cuketa a třešňová rajčata, ale také čerstvé zralé jahody. Tentokrát ho ale zkuste pouze posypané pikantní křupavou strouhankou. Tahle vychytávka vás určitě příjemně překvapí.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Nejprve si připravte chilli strouhanku. Suchý chléb nakrájejte na menší kousky, pokapte olivovým olejem a v předehřáté troubě opečte dokřupava. Dejte do mixéru, přidejte ostatní přísady a rozmixujte nadrobno.
  2. Takto připravenou strouhanku vysypte na předehřátou pánev a opékejte asi 5 minut dokřupava, občas zamíchejte a po kapkách přidávejte olivový olej.
  3. Dobrou rýži nemusíte oplachovat. Do kastrolu nalijte olivový olej, přidejte nakrájenou cibuli a bobkový list a na mírném ohni spíše duste, než opékejte, dokud není cibule sklovitá. Přidejte rýži, promíchejte, podlijte bílým vínem a vařte, dokud sevíno neodpaří. Potom přilijte trochu vývaru, osolte, opepřte a míchejte, dokud se téměř všechen vývar nevstřebá. Přilijte další vývar a stále míchejte. Vždy, když se vývar téměř vstřebá, přilijte další dávku. Vařte asi 25 minut, dokud rýže není měkká.
  4. Na závěr přidejte máslo, nastrouhaný parmezán nebo pecorino, citronovou šťávu, zlehka promíchejte a nechte asi 1 minutu stát. Rýže dále vstřebává tekutinu, proto je třeba nechat rizoto před odstavením v tekutější podobě.
  5. Rizoto míchejte dřevěnou vařečkou, abychom rýži zbytečně nerozlámali a aby se nelepila na dno kastrolu. proto ji vaříme na mírnějším ohni.
  6. Takto připravené rizoto rozdělíme na talíře, posypeme křupavou chilli strouhankou, parmezánem a pokapeme kvalitním olivovým olejem.
Reklama

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou Foto: Zelenina moje láska

Bílé rizoto s křupavou chilli strouhankou, Foto: Zelenina moje láska

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Pro milovníky rizota máme i další recepty:


 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama