Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pruský mřížkový koláč

8–10 porcí
nad 2 hodiny
Pruský mřížkový koláč
Pruský mřížkový koláč Autor: L.A.Creative
Makové koláče a dezerty jsou přímo českou specialitou, ale kořeny mají již v době dávno minulé, jak napovídá název tohoto výtečného koláče...
Reklama

Suroviny (8–10 porcí)

Kvásek:

Maková náplň:

Reklama

Postup

  1. Z mléka, cukru a rozdrobeného droždí umíchejte a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny.
  2. Mouku promíchejte se solí, kůrou a vanilkovým cukrem, přidejte k utřenému máslu a promíchejte s kváskem. Vypracujte vláčné, nepříliš tuhé těsto a dejte ho kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň. V kastrůlku přiveďte k varu mléko, vsypte mák, oba cukry, med a přidejte máslo. Odstavte z ohně a podle potřeby zahustěte perníkem.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, lehce ho propracujte a jednu třetinu oddělte na mřížky. Zbytek vyválejte na tenčí placku, položte doprostřed vymazaného a moukou vysypaného plechu a rukama roztáhněte na větší obdélník. Prsty vytvarujte okraje, těsto potřete náplní a povrch uhlaďte plochým nožem nebo obrácenou lžící.
  5. Ze zbylého těsta vytvořte tenký dlouhý váleček, nakrájejte z něj proužky na mřížku a křížem je poklaďte na koláč. Potřete stejně jako okraj koláče žloutkem, nechte 10 minut dokynout a pak pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 až 30 minut. Vychladlý koláč nakrájejte na dílky a před podáváním ho poprášte vanilkovým cukrem.
Reklama

Pruský mřížkový koláč Foto:

Pruský mřížkový koláč, foto: L.A.Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Další prvorepublikové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Prima FRESH - podzim 2015

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama