Zdeněk Pohlreich: Konečně mám spoustu času

Televizní pořad Ano, šéfe! sice končí, ale šéfkuchař Zdeněk Pohlreich z televizní obrazovky neodchází. Vyzpovídali jsme ho, na čem právě pracuje a na co se těší.

Restaurační byznys jste v pořadu Ano, šéfe! napravoval deset let. Proč jste se rozhodl odejít?

Problémy a osudy se po určité době začaly opakovat, casting na nové podniky byl čím dál obtížnější. Na začátku jsem chtěl restauratérům předávat své zkušenosti a pomoci jim v nesnázích, aby se česká gastronomie zvedla, ale v poslední době jsem v tom přestal vidět smysl, z natáčení jsem neměl žádnou radost. Rozhodl jsem se skončit a nelituju toho. Nechtěl jsem odchod protahovat jako sportovci, kteří se loučí několikrát a hrají stále v nižších ligách. V mediálním světě jsem byl na návštěvě, krásné a dlouhé, ale nastal čas se rozloučit. Když něco končí, něco jiného začíná, uvidíme, co přijde.

Opouštíte televizi zcela?

Zrovna se začíná vysílat nový pořad o vaření pro FTV Prima. Má osm dílů a naváže na předloňskou Lehkou kuchyni.

Vlastní kuchařku představujete vždy na podzim, jakou chystáte letos?

Když jsem v roce 2016 vydal kuchařku Lehká kuchyně, mnoho lidí překvapilo, že jím zdravě a cvičím. Od té doby jsme se posunuli dál. Jíst rozumně, pečlivě si vybírat suroviny a kombinovat je tak, abychom se po obědě nesvalili na gauč, ale naopak potěšili všechny své smysly, se stává běžným životním stylem. V nové kuchařce Fresh kuchyně pokračuji v tomto způsobu stravování a nazírání na suroviny a představuji ty s výraznějšími zdravotními benefity v chutných a jednoduchých kombinacích, např. batátové vafle, šalotkový tarte tatin, saláty jako hlavní chod, ale samozřejmě nechybí ani maso, dezerty a oblíbené ranní nápoje.

Těší mě, že v mém nakladatelství Sevruga nevydáváme jen moje knihy, ale i kuchařky jiných zajímavých autorů, kteří mají co říct. Před létem vyšla Cukrfree kuchařka od Jany Dell Plotnárkové a Janiny Černé, které se rozhodly vyloučit úplně cukr a napsaly průvodce, jak na to s názory odborníků i skvělými recepty. Na podzim připravujeme ještě Italskou kuchařku pro mého velkého kamaráda, šéfkuchaře Riccarda Lucqueho, který je ztělesněním Itálie na české gastronomické scéně. V lednu jsem skončil s natáčením a od té doby mám spoustu času na své vydavatelství, restaurace a rodinu.

Připravujete v restauraci Divinis, Café Imperial a Next door nějaké sezonní novinky nebo změny?

Nic revolučního. Víme, jak podniky fungují a snažíme se je stále vylepšovat. Jde spíš o procesní detaily, které ovlivňují provoz, host je ani nepozná. Největší z toho bude rekonstrukce kuchyně v Divinis, která by jí měla dát soudobý charakter a vytvořit lepší pracovní podmínky pro všechny. Netoužím po otevření dalšího podniku, jsem spokojený s tím, co mám. Párkrát jsem zažil, že jsem pracoval přespříliš, jel přes závit a už to zažít nechci.

V televizi jste strávil deset let, de facto jste zpopularizoval zaměstnání šéfkuchaře. Co byste doporučil vašim následovníkům? Mnoho lidí začalo v televizi vařit, ale poměrně rychle skončilo. Samotné jídlo pořad neutáhne, musíte umět udělat zábavu. Právě schopnost pobavit diváky považuji za klíčovou. Existuje spousta špičkových kuchařů, ale málokdo dokáže vtipně hrát celý pořad. Myslím, že je třeba i trochu změnit formát, přijít s něčím novým. Jsem na to zvědavý, kdo s čím přijde.

Nová řada pořadu Teď vaří šéf startuje v neděli 28. října v 10.15 na Primě. Celé epizody, bonusové sestřihy a další informace najdete na webu iprima.cz.

PŘIPRAVILA KRISTINA ZÁBRODSKÁ

FOTO MAREK BARTOŠ

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty