Zvolte si ten správný nůž pro každý úkol, který vás v kuchyni může potkat

Od krájení a sekání přes filetování a porcování po loupání a okrajování – použití toho správného nože vám dá skutečnou výhodu, a budete tak moci pracovat nejen efektivněji, ale i bezpečněji.

Správně zvolený a kvalitní nůž vám zároveň umožní zachovat přirozené tvary a struktury potravin, které právě zpracováváte. Přestože zkušení profesionální šéfkuchaři dokážou pracovat s jediným vysoce kvalitním kuchařským nožem, specializované nože se ideálně hodí pro zdokonalování vašich schopností krájení. Tyto nože také pomáhají zabránit úrazům a díky nim dosáhnete těch nejlepších výsledků.

VÍCEÚČELOVÉ NOŽE

  • Velký kuchařský nůž – Ten pravý nůž pro vášnivé šéfkuchaře, který je vyráběn v různých velikostech. Nože mají širokou čepel s jemným ostřím a jsou vhodné ke krájení, řezání a sekání masa a zeleniny.
  • Střední kuchařský nůž – Středně velký nůž se silnou čepelí, který je ideální pro většinu kuchařských úkolů.
  • Malý kuchařský nůž – Víceúčelový nůž s malou, zato silnou čepelí pro přesné krájení.
  • Santoku nůž – Univerzální nůž asijského typu pro snadnou přípravu masa, ryb a zeleniny.
  • Nakiri nůž – Univerzální nůž asijského typu se širokou čepelí ideální pro krájení velkých kusů zeleniny.

PEČIVO

  • Nůž na pečivo – Díky své dlouhé, silné a vroubkované čepeli snadno pronikne tvrdou kůrkou chleba.
  • Roztírací nůž – Nůž se zaoblenou čepelí vhodný k roztírání másla a pomazánek.

MASO

  • Porcovací nůž – Tenký nůž s ostrou špičkou vhodný k porcování pečeného masa nebo krájení salámu.
  • Filetovací nůž – Tenký nůž s pružnou čepelí a rovným ostřím, který se skvěle hodí k porcování nebo filetování masa či ryb.

OVOCE A ZELENINA

  • Okrajovací nůž – Malý nůž s tenkou čepelí vhodný k loupání, krájení a plátkování ovoce a zeleniny.
  • Loupací nůž – Nůž určený pro čištení, loupání a krájení menšího ovoce a zeleniny.
  • Zahnutý loupací nůž – Šikovný malý nůž určený pro přesnější loupání menšího a kulatého ovoce a zeleniny.
  • Snídaňový nůž – Nůž s vroubkovanou čepelí vhodný pro snadné krájení ovoce a zeleniny s tenkou slupkou.

Více informací o kvalitních nožích najdete na www.fiskars.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty