Pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii. Jeho chuť je opěvována, dávný popis ji připodobňuje k vanilkovému krému, ovšem ukrytému v kanalizační rouře.
Velechutný smraďoch: Dužinu exotického durianu nepředčí v lahodnosti žádné ovoce
Například v Singapuru je s durianem zakázáno vstupovat do veřejné dopravy, v Thajsku se s ním obvykle nesmí do žádného hotelu. Za to na tržištích nepotřebuje žádnou reklamu. Jak to?
Zelenohnědý plod ovocného stromu durianu připomíná velikostí i tvarem rugbyový míč, pokrytý ostrými ostny. Váží až několik kilogramů a patří k největším plodům na Zemi.
Pod slupkou je žlutá krémová dužina, obalující několik velkých semen. Právě tu jíme.
Jak už zaznělo, dokonce ani v zemích sklizně durianu, nevoní skutečně nikomu. Když by vám jej někdo dal ochutnat, aniž byste cítili, co jíte, těžko uvěříte, že doslova smrdí například jako mršina nebo kanál. V lepším případě lze jeho odér přirovnat ke shnilé cibuli či bramborám.
Nejméně zapáchající variantou durianu je Mon Thong, který jde také více na export.
Durian je kaloricky velmi vydatný
Plod obsahuje až dvakrát více kalorií, než najdete v banánu. Ve 100 gramech durianové dužniny je přes 600 kJ.
Jí se též nakvašený, zapečený v rýži.
Populární je durianová zmrzlina, která se vyrábí smícháním durianového pyré, spolu se smetanovým jogurtem a medem v poměru 1:1 a dochucuje se vanilkou. Dá se z něho udělat džem, šťáva, často smíchaná s kokosovým mlékem.
Konzumace durianu snižuje horečku, je také považován za afrodiziakum.
Pozor! V dužině jsou rovněž obsaženy alkaloidy, které reagují s alkoholem tak, že vám po pozření navodí pocit nemoci.
Plod durianu. Foto: Thinkstock
Na durian dojde i v zábavné show QI Leoše Mareše. Nenechte si ujít extra díl už v sobotu 5. 10. na Primě. Začíná ve 20.15! Tématem večera bude Apetit.
Autor: Zuzana Schneidewind