Kateřina Šváchová

Sladkosti, které přežily i pád komunismu. Jaké produkty neztratily na oblíbenosti?

Přes třicet let žijeme v zemi, kde není problém koupit sladkost vyrobenou tisíce kilometrů daleko. Obchody nabízejí nekonečné množství produktů, které jsou k dostání ve všech příchutích a všemožných variantách. Před pádem komunismu se však lidé museli spokojit s velmi skromným výběrem. Pár dobrot z dob minulých neztratilo na své oblíbenosti ani v kapitalistickém Česku.

V nepřeberném počtu obchodů, super i hypermarketů se skrývá několik potravin, jež se u nás prodávají už desítky let. Ani široká nabídka v době, kdy si člověk může bez problému dopřát jakékoliv potraviny z celého světa, neubrala českým držákům na oblibě.

Tatranky

Za opravdové veterány můžeme považovat Tatranky, které světlo světa spatřily již v roce 1945. Za dobu své existence název natolik zlidověl, že se jejich jméno používá obecně pro různé podobné oplatky s čokoládou. Název získaly podle svého původního tvaru, jímž byl trojúhelník, který měl evokovat štíty hor. Kvůli složitější ruční výrobě přešla později firma na tvar obdélníkový.

Jako první vznikla Tatranka oříšková, později čokoládová a arašídová. Od původní receptury se však v současnosti oplatky celkem liší. Po revoluci klesl podíl náplně a čokoládové polevy. Změnily se i použité tuky. Nyní se využívají rostlinné, nikoliv ztužené. Tatranky obsahují i více vody a cukru. Na cesty se ale pořád hodí stejně.

Kofola

Oblíbený český nápoj, jenž točený nemá konkurenci, vznikl jako alternativa západní nedostupné Coca-Coly. Po americké limonádě všichni toužili a vyrobit podobnou českou byla sázka na jistotu. V pražských pražírnách se navíc při výrobě kávy tvořil přebytečný kofein, který bylo třeba využít. Sladký sirup vyvinul ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze v roce 1959 Doc. RNDr. PhMr. Zdeněk Blažek, CSc.

Po revoluci zaznamenala Kofola ústup, když na českou scénu konečně vtrhla do té doby zapovězená Coca-Cola. Prodejní historické minimum zaznamenala Kofola v roce 1996. O čtyři roky později však produkce začala opět stoupat. Na trhu má své čestné místo již 61 let

Nanuk Míša

O tři roky mladším produktem než Kofola je nanuk Míša založený roku 1962. Chuť mraženého tvarohového krému se za desítky let vůbec nezměnila, a my si tak můžeme dopřávat autentickou chuť stále dokola. Původní Míša však nebyl nanukem na dřevěné tyčce. Ta se přidala až na přelomu 60. a 70. let, kdy se výroba z Prahy přesunula do Zdounek u Kroměříže. Marně bychom na originálním nanuku hledali i čokoládu. Tvarohová mražená kostka se balila do pergamenového papíru. Míšovi však po léta zůstalo neodmyslitelné logo medvídka.

Vyzkoušejte oblíbené Míša řezy podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Granko

Piksla plná hnědého čokoládového prachu nesměla chybět v žádné domácnosti. Horké kakao pijí malí i velcí dodnes. Granko je o něco mladší produkt, zrodil se roku 1976. Název je zkrácenina sousloví granulované kakao. Kromě toho, že je původně zamýšlený jako horký nápoj, si ho děti sypaly na krupicovou kaši nebo jen tak na lžičku a rovnou do pusy.

Připravte hedvábnou krupicovou kaši a posypte ji Grankem... Máme pro vás návodný videorecept

Kompletní recept najdete ZDE

Jesenka

Roku 1958 vznikla sladká pasta v tubě, kterou si postupem času zamiloval celý český národ. Jesenka ani její o rok mladší brácha Piknik svou originální chuť nezměnily. Jesenka je ze smetany, je tedy tučnější, zatímco Piknik vyrobený z mléka chutná odlehčeněji. Domovem oblíbené sladkosti je Mlékárna Hlinsko, kde vyrobí 150 tub za minutu.

Zdroj: wikipedia.cz, zmrzlina-misa.cz, kofola.cz; Foto: profimedia.cz

Autor článku

Kateřina Šváchová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty