Objevte kouzlo rýžové mouky – hodí se do asijských jídel i oblíbených dezertů

Využití rýžové mouky dávno přesáhlo spojení s tradiční asijskou kuchyni, pro kterou je typická, ale uplatníte ji velmi snadno i v té české. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť a navíc je bezlepková a lehce stravitelná. Připravit si z ní můžete například koláčky, palačinky nebo cukroví, hodí se ale také na zahušťování omáček a do mnoha jiných receptů.

Rýže se řadí k typickým plodinám, které lidé konzumují už tisíce let. Dodnes se těší velké oblibě, a to nejen v asijských zemích. Celosvětově právě rýže tvoří 20 procent veškeré spotřeby potravin. Svůj podíl na tom má i rýžová mouka. Bez ní byste například nikdy nedosáhli autentické chuti typických asijských mochi koláčků a jiných sladkostí.

Z rýžové mouky se ale vyrábějí i oblíbené polévkové nudle Pho nebo Bún, je oblíbená i pro výrobu těsta na asijské taštičky a papíry na smažené i nesmažené závitky jsou z ní také. Rýžová mouka se také často používá na různé placky a na obalování smažených jídel nebo do těstíček, např. na tempuru, díky ní je smažený obal pěkně křupavý.

Rýžová mouka v české kuchyni?

Spektrum použití rýžové mouky je opravdu široké, rozhodně ale nemusí jít jen o asijské dobroty. „Popularita rýžové mouky roste i díky širokým možnostem použití. Z rýžové mouky můžete péct slané i sladké dezerty, sušenky i vánoční cukroví. Můžete s ní ale také zahušťovat omáčky, dělat palačinky nebo třeba velikonočního beránka,“ vyjmenovává možnosti Daniel Perner, majitel Mlýnu Perner.

Pevné těsto, lehké trávení

Těsto z rýžové mouky se vyznačuje dostatečnou pevností, kterou v tomto případě zajišťuje vysoký obsah škrobu. Velmi dobře se s ním proto pracuje a navíc je velmi lehce stravitelné. Těsto je podobné tomu z pšeničné mouky, jen je trochu méně pružné. Můžete z něj vyválet i tenké pláty, ze kterých připravíte skvělé nudle.

Dalším benefitem, který rýžová mouka přináší, je jednoduché zpestření jídelníčku a možnost obohatit ho o nevšední surovinu. Její použití je velmi jednoduché a milovníkům experimentů a objevování nových chutí by sáček této mouky určitě doma chybět neměl.

Ocení ho ale i vyznavači klasické kuchyně – bábovka z rýžové mouky patří mezi opravdové delikatesy. Skvěle se také hodí pro pečení sušenek, koláčů, dortů, nekynutých buchet, palačinek, těstovin, chleba a dalších surovin. Mimo to je výbornou volbou pro přípravu nepečených dezertů.

Pokud ji teprve zkoušíte a jste se zaváděním nových potravin do své kuchyně raději opatrní, můžete začít kombinací s jinými druhy mouk. Ideální je pro začátek mix jedné čtvrtiny mouky rýžové a tři čtvrtiny mouky, kterou udává recept. Rýžovou mouku můžete také bez obav míchat s pohankovou celozrnnou hladkou moukou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty