Novinky na trhu: limitovaná edice skyru, veganský burger, banánky v čokoládě nebo zdravá pizza

Další novinky do zásoby! Tentokrát se trefíme do chuti veganům, vegetariánům a milovníkům sladkého. Pojďte si projít naše tipy na novinky z gastronomie a odměňte se koncem pracovního týdne něčím chutným.

Limitka skyru z Bohušovické mlékárny

Bohušovická mlékárna jako každý rok i toto léto nabízí v obchodech novou limitovanou letní edici SKYRU. Jedna limitka potěší každého, kdo má rád plody rostoucí v naší krásné zemi – tedy ostružinu a málo známou, ale o to zdravější aronii, a druhá bude chutnat tomu, kdo dává přednost exotičtějšímu ovoci, v tomto případě mangu. Vysoký obsah bílkovin a pouze minimum tuku je už u skyru samozřejmostí.

Zákazníci na něm oceňují kromě charakteristické chuti především složení bohaté na bílkoviny (až 12 %) a skoupé na tuky (od 0,1 do 1 %). Výhodou je i vyvážený podíl sacharidů. SKYR, který má původ na Islandu a je vyroben tradiční islandskou technologií, si mohou dopřát sportovci, nastávající i čerstvé maminky a jejich ratolesti, senioři a všichni ostatní, kteří se vždy rádi stravují zdravě a chutně. Samozřejmostí je také vitamín D, důležitý pro kosti a správné fungování imunitního systému.

Bezmasá grilovačka

Grilování patří jednoznačně k létu, setkávání s přáteli a rodinou. Vyzkoušejte rostlinnou alternativu masa vhodnou i na gril. Veganský burger s klíčenou fazolí mungo od značky Semix vás přesvědčí, že je od masa prostě k nerozeznání. Ze směsi, která je plná bílkovin a vlákniny, připravíte během chvilky až 6 burgerů. Do směsi stačí přidat studenou vodu, rostlinný olej a směs je hotová. Můžete si ji však dle libosti dochutit, volte například česnek či chilli. Směs nakonec nechte odležet, aby se chutě příjemně spojily.

Směs obsahuje jen to nejlepší, jako je hrachový a rýžový protein, lupínky z naklíčené fazole mungo, restovaná cibulka, olivový olej, sušená zelenina či koncentrát z červené řepy. Směs je praktická i na cesty, neboť nevyžaduje chlazené skladování, takže rostlinnou směs připravíte raz dva i na chatě či v kempu.

Ajala má novinku, banánky v čokoládě

Banana split, banana bread, banánky v čokoládě. Dezerty, které možná nejsou nejoriginálnější, ale patří už celé dekády mezi nejoblíbenější díky prověřené kombinaci sladkého a jemného banánu s výraznou chutí čokolády. Inspirovala se v ní Ajala, která přetvořila legendární cukrovinku v chuťový zážitek. Jejich banánky v čokoládě používají tu nejsladší a chuťově nejzajímavější odrůdu banánů a namáčejí je do výběrové čokolády. Zkrátka úplně jiný přístup než ty nejtradičnější banánky v čokoládě ze supermarketů, které ani banány ani kakaové boby neobsahují. Takže nečekejte, že ty od Ajaly chutnají tak, jak od banánků v čokoládě čekáte.

Začněme banány. Někde používají želé a banánové aroma, zato Ajala volí sušené baby banánky – speciální odrůdu, kterou v našich obchodech spíše nenajdete. Kromě toho, že jsou výrazně menší, každý jen taková dvě sousta, tak jsou chuťově mnohem zábavnější než obvyklé „cavendishe”, klasické přímočaře sladké banány. Baby, také jinak apple banány chutnají nejen sladce banánově, ale mají i kyselejší, šťavnaté tóny připomínající jablka. Mnohem lépe se proto kombinují s dalším ovocem a obecně s potravinami, které v sobě mají i kyselé tóny. Jako třeba Ajala čokoláda. Jsou obalené v 70% čokoládě, kterou Ajala vyrábí z kakaových bobů z Ugandy, ze země, odkud mimochodem pocházejí i zmíněné baby banány. A asi nikoho nepřekvapí, že si spolu báječně rozumí nejen proto, že jsou ze stejné země, ale protože v sobě mají podobné šťavnaté chutě.

Zdravější pizza pro každého

Kdo by nemiloval pizzu? Lahodný pokrm z Itálie patří celosvětově k nejoblíbenějším. Česká firma Pizza Natura přichází na trh s vlastní řadou zeleninových pizz, které jsou zcela unikátní. Jedná se o český výrobek, ručně vyráběný, který je vhodný pro vegany, vegetariány, celiaky a ty, kteří milují zdravý jídelníček.

Stojí za zmínku, že Pizza Natura je první výrobce v České republice s produkty tohoto ražení v maximálním zeleninovém zastoupení. 3 příchutě, jejichž podstata začíná už v samotném základu. Těsta se připravují z netradičních surovin, a to z cukety a špenátu, dýně hokaido a v neposlední řadě z červené řepy. Ve všech variantách je zeleninová složka v absolutní většině doplněná bezlepkovou moukou. „Dlouho jsme s celým týmem pracovali na správné konzistenci. Chutě by se zdály na první pohled jasné, ale s kombinacemi jsme si také dlouho vyhráli,“ říká zakladatelka a majitelka Anna Brožková.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty