Novinky na trhu: čaj plný ovoce, syrovátkový nápoj nebo pravý kampotský pepř

Další článek s produktovými novinkami do foroty! Dnes hrají prim nápoje, ale i koření, které je v kuchyni naprostý základ. Souhlasíte? :)

Ovocné čaje s letními tóny malin, jahod a višní

Léto patří jahodám, malinám a višním! Čerstvě utržené z keříku či stromu chutnají nepřekonatelně, stejnou svěžest ale dodávají i dezertům a osvěžujícím ovocným čajům. Výtečnou chuť letních plodů přináší TEEKANNE v ovocných čajích Wild Berry, Strawberry Sunrise a Sweet Cherry.

Ovocný čaj v létě poskytuje mnoho výhod: dodává tělu tekutiny a pomáhá s dodržováním pitného režimu a lze si ho navíc užít buď klasicky zatepla, nebo jako osvěžující ledový drink. Příjemným bonusem je také fakt, že ačkoli skvěle chutná, neobsahuje téměř žádné kalorie! Pro bezstarostné popíjení letního čaje tak zbývá už jen vybrat si tu pravou ovocnou variantu.

Sluncem zalité jahody propůjčují chuť čaji Strawberry Sunrise, který si získá přízeň celé rodiny. Jahodové potěšení skýtá i čaj Wild Berry, v němž se mísí dokonalá souhra jahod a nespoutaných malin, a ovocnou kombinaci Sweet Cherry korunuje sladká chuť šťavnatých višní. Svého favorita si mezi těmito čaji zkrátka najde každý, kdo si umí naplno vychutnat dary léta.

Lahodný syrovátkový nápoj s příchutí růžového grepu

Syrovátka je tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i celou řadu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Výborně působí na trávicí trakt, je ideální na detox organismu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Má protizánětlivé účinky na pleť. Vyzkoušet nyní můžete novinku syrovátkový nápoj Gran Moravia s příchutí růžového grepu v praktickém půllitrovém balení na cesty i do práce. Ledově vychlazený syrovátkový nápoj je navíc ideálním osvěžením v horkých letních dnech.

Dopřejte svým chuťovým pohárkům pravý kampotský pepř

Kampotský pepř je kultivarem pepře, který se pěstuje v provincii Kampot v jižní Kambodži. O místním pepři psal už ve 13. století jeden čínský diplomat, který si jeho chuť hned zamiloval. V době koloniální nadvlády byl kampotský pepř ceněným vývozním artiklem. Jeho produkci a slávu zabrzdila vláda Rudých Khmérů a občanská válka. Od začátku tohoto století se opět dostal do povědomí gurmánů po celém světe a poptávka po něm roste. Kampotský pepř se tak postupně vrací na své právoplatné místo na slunci a od roku 2010 nese jako první kambodžský produkt certifikované označení původu.

Kampotský pepř je ručně sbíraný a kuličku po kuličce vybíraný 100% organický fair trade produkt. Křemenité složení podhorské půdy a specifické počasí i podnebí v Kambodži dává vzniknout chuťově unikátnímu a nezaměnitelnému pepři. Na obalu každého kampotského pepře kromě potřebných certifikací najdete také Lot number, které vám umožní dopátrat konkrétního farmáře, který pepř vypěstoval a sklidil.

Existují různé druhy kampotského pepře. Černý pepř je sbíraný ještě nezralý na začátku roku, kdy jsou zrnka zelená. Černou barvu dodá až sušení na slunci. Hodí se na smažení, grilování či dušení hlavně červeného masa, ale skvělý je i od polévek, omáček nebo na těstoviny a výborně si rozumí s celou italskou kuchyní.

Pravý červený pepř je extrémně vzácný světový unikát, který roste pouze na pár místech na naší planetě – včetně Kambodži. „Červený pepř“ v růžové barvě, který je běžně používaný u nás, není totiž žádným pepřem. Jedná se o pepřovec brazilský, který roste stromově a není oblíbený pro svou chuť, ale krásnou barvu a fotogeničnost. Pravý červený pepř je ideální do salátů, na zeleninu a také do koktejlů, když dokonale ochutí gin s tonikem.

Pravý bílý pepř se dá nazvat šampaňským mezi pepři. Je to oloupané jádro zralého červeného pepře s unikátními chuťovými vlastnostmi, pro které jej vyhledávají přední světoví šéfkuchaři. Na rozdíl od klasického levného bílého pepře, který vzniká z loupaného nezralého černého pepře a zatuchá, pravý bílý pepř otevírá chuťové pohárky a znásobuje chutě v jídle. Je skvělý s drůbežím masem, žampiony, sýrem, steakem a výborně doplňuje chuť ryb.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty