zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Mixér: nová prodejna nanuků, týden kaviáru nebo výstavní projekt
Autor: se souhlasem Honzy Martince Mixér: nová prodejna nanuků, týden kaviáru nebo výstavní projekt

Mixér: nová prodejna nanuků, týden kaviáru nebo výstavní projekt

Už vám chyběla naše várka novinek z gastronomie? Tak ji tady máte! Tentokrát to jsou tři zajímavosti: na české gastroscéně se objevil nový obchod plný nanuků, milovníci kaviáru se mohou těšit na speciální týden a na závěr tip na unikátní projekt, který se zajímá o téma plýtvání jídlem. Čtěte dál!
TZ, Tereza Pánková , 14.06.2021

reklama

Hit letošního léta? Poctivé nanuky!

V Praze otevřeli první nanukový obchod, poctivými nanuky by však rádi zásobovali celou republiku. Jakub a Lenka Hnidákovi působí na české gastro scéně již od roku 2012, kdy začali s cukrářskou výrobou pod značkou Lelí’s Cupcakes, teď si umanuli změnit nanukový trh. V čem jsou nanuky °Lunar výjimečné a proč byste je měli ochutnat?

„Nechtěli jsme udělat jen dobrej nanuk, našim cílem je změnit celej nanukovej trh. Já bych si strašně přál, aby konečně přestala hrát hlavní roli cena na úkor kvality. Proto jsme udělali nanuky z kvalitních surovin, které chutnají skvěle, vypadají krásně a navíc se je díky složení bez zbytečných éček a sníženému obsahu cukru nebojíte dát ani svým dětem,“ vysvětluje Jakub. °Lunar má v nabídce celkem deset příchutí, které jsou postavené převážně na tradičních chutích, jako je vanilka, čokoláda a jahoda, ale i na tolik oblíbených trendech posledních let, jako je mango nebo slaný karamel. I ty klasické příchutě se však snažili ozvláštnit a, jak sami říkají, dát jim vesmírný přesah. 

Novinky na trhu: cizrnové lívanečky, tuňák s cizrnou, křupavé brambůrky a vinařské tipy

Novinky na trhu: cizrnové lívanečky, tuňák s cizrnou, křupavé brambůrky a vinařské tipy

S příchodem teplých letních dní se zvedl i zájem, a to tak moc, že Jakub hlásí, že výrobně jsou zcela zahlceni a nestíhají. I proto se rozhodli pro crowdfunding. Už zbývá jen posledních pár dní na dokončení kampaně na portálu HitHit.cz, kde si můžete aktuálně pořídit například zvýhodněné nanukové předplatné nebo speciální ochutnávkový box všech deseti příchutí. Nanuky °Lunar se tak snaží vybrat částku potřebnou na koupi nového výkonnějšího nanukového stroje. 

Zároveň s kampaní na HitHitu otevřeli v Praze i první nanukový obchod, konkrétně na Karlově náměstí. Ve vitríně si můžete vybrat z deseti osvědčených příchutí, a to buď již nazdobených, anebo si jejich zdobení na místě sami navrhnete zvolením jedné ze čtyř prvotřídních belgických čokolád Callebaut – tmavé, mléčné, ruby nebo bílé, kterou si můžete nechat zasypat výběrem z mnoha druhů ořechů, lyofilizovaného ovoce a sprinkles. 

Zastavte se pro nanukové osvěžení.
Autor: se souhlasem Honzy Martince Zastavte se pro nanukové osvěžení.

Kaviár jako nedosažitelná pochoutka? Z omylu vás vyvede Prague Caviar Week

Pravý kaviár bývá označován za černé zlato, a to nikoli bezdůvodně. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě jiker. Dopřát si skutečně kvalitní kaviár tak mohl jen málokdo – až doposud! Cílem společnosti Pearla Caviar je změnit vnímání kaviáru coby nedosažitelné pochoutky. I z toho důvodu se letos spojila s restauracemi ze sítě La Collezione a v týdnu od 18. do 27. června 2021 společně uspořádají Prague Caviar Week. Každý ze zapojených podniků nabídne své vlastní pokrmy s kaviárem, a tak zájemci mohou ochutnat pestrou přehlídku delikates, jež budou korunovány lesklými kuličkami černého zlata.

Například La Bottega Linka jako předkrm nabídne bruschettu s uzeným lososem, pažitkovou majonézou, nakládaným květákem a kaviárem, zatímco v La Bottega di Finestra najdete na menu carpaccio z mušlí sv. Jakuba s fenyklem a kaviárem. Na hlavní chod láká La Finestra in Cucina, kde můžete ochutnat filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviárem.

Už jste ochutnali kaviár?
Autor: se souhlasem Prague Caviar Week / La Collazione Už jste ochutnali kaviár?

Že kaviár skvěle funguje i v dezertech, se můžete přesvědčit v Aromi a objednat si grepový sorbet s granitou z ústřic a kaviáru. Rezervace kaviárového menu v podnicích není nutná, stačí přijít a ochutnat. Z důvodů kapacity jednotlivých podniků však doporučujeme si rezervaci vytvořit – využít k tomu můžete webové stránky La Collezione.

Kromě restaurací sítě La Collezione se zapojí také unikátní degustační obchod Private Wines v Kozí 9, jenž nabídne párování šampaňského Krug s kaviárem, a Bar Repete v Rybné 17, kde ochutnáte kaviár v kombinaci s anglickými šumivými víny Nyetimber nebo citrusovým ginem Drunken Horse. Celkem se tedy zapojí osm podniků.

Výstavní projekt Zachraň jídlo! učí o dopadech plýtvání

V Galerii Atrium v Atriu na Žižkově se 16. června otevírá veřejnosti interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! Autory výstavního projektu jsou kurátor Fuczik a umělci Vendula Chalánková a Viliam Slaminka. Pracují s fakty dodanými organizací Zachraň jídlo a srozumitelně je představují dospělým i dětem v interaktivním prostoru, který vzdělává a baví.

Za více než polovinou vyhozeného jídla v EU stojí domácnosti. Přitom by bylo možné potraviny ještě využít. Zbylé knedlíky nemusí skončit v koši, z tvrdého chleba se dají připravit nové dobroty a zelenina je stejně dobrá, i když už nevypadá jako z reklamního letáku. Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, kolik vody a dalších zdrojů s vyhozeným jídlem přijde nazmar, a učí, jak plýtvání jídlem omezit.

Česká výtvarnice Vendula Chalánková.
Autor: se souhlasem Martiny Oravcové Česká výtvarnice Vendula Chalánková.

Děti i dospělí budou moct do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti. Sami si vyzkouší, jaké vzdálenosti musí jídlo urazit, než se dostane na náš stůl, nebo si uvaří beze zbytků. „Spolupráce s Vendulou Chalánkovou a Viliamem Slaminkou probíhala díky protiepidemickým opatřením většinu času na dálku. Přípravy tak byly hodně náročné. O to větší radost máme ze společného výsledku,“ přibližuje kurátor výstavy Fuczik. Na výstavě lidé uvidí i díla legendy českého surrealismu Jana Švankmajera, slovenského umělce Petera Králika nebo studentů Mirka Koudely a Daniila Masagutova.

Doprovodný program bude zaměřen na děti i dospělé a vysvětlí, jak omezit plýtvání surovinami, představí nejrůznější způsoby práce s jídlem i nové netradiční recepty a nabídne komentované prohlídky.

reklama

Související témata: akce , novinky , novinky gastronomie , novinky z gastra , nové prodejny

reklama

Přečtěte si také