Mixér: nová menu nebo první farmářské trhy nové sezony

Těšíte se na farmářské trhy? První už začaly! Dnešní Mixér je na téma trhy a nová menu. Čtěte dál!

MAMA restaurant a jejich nové menu

MAMA restaurace jsou po celém světě známé svou výbornou nabídkou jídel z celého světa. A stejně je tomu i v pražské restauraci, kde se na novém menu mísí pečlivě vybrané pokrmy z Francie, Ameriky, Itálie, Číny, Vietnamu, Japonska, ale také lokální speciality. Klade důraz na kombinaci klasických a moderních pokrmů a nabízí něco pro každého. Restaurace MAMA propagují takzvaný sharing style, tedy objednání více jídel, o které se u stolu podělíte. Máte tak možnost ochutnat více chutí a odnést si z restaurace skvělý zážitek. Samozřejmě si ale také můžete objednat své oblíbené jídlo každý sám.

Novinky mezi předkrmy zahrnují jemný hovězí tatarák se smaženými kapary a topinkou, gua bao s vepřovým bokem, zeleninou a hoisin omáčkou, tuna tataki se sezamem a omáčkou ponzu, jarní závitky s červeným zelím a sladkokyselou omáčkou nebo krémovou italskou burratu. Mezi hlavními jídly určitě neodoláte populárnímu čevabčiči v domácím pita chlebu, karamelizovanému kuřeti s hráškem a pak choi, grilované dorádě se sečuánskou pikantní omáčkou nebo trendy quinoa poke bowl s kuřetem nebo lososem. Pokud máte na závěr rádi sladkou tečku, určitě doporučujeme ochutnat cheesecake s lesním ovocem, citronový koláč, ořechový dortík nebo pečený švestkový pudink s hruškovým kompotem.

Francouzská klasika v podnicích PAUL

Letos v lednu můžete podniknout pomyslnou kulinářskou cestu do Francie s tradiční francouzskou klasikou – křupavým plněným croissantem na tři způsoby: se šunkou a sýrem, lososem nebo vaječnou omeletou. V tomto roce si také můžete vychutnat takzvané Menu Paris. Výběr je jen na vás, obsahuje jeden teplý nápoj a typické sladké francouzské pečivo k tomu.

Sezona farmářských trhů startuje, první otevře Heřmaňák

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku vstupuje do třetí sezony. Návštěvníky přivítal už v sobotu 11. ledna. Do vlastního obalu – sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit kolem 80 % sortimentu. „Pokud nebude mrznout, nakoupí návštěvníci na farmářském trhu vše, na co jsou zvyklí v průběhu roku. K dostání bude ovoce, zelenina, bylinky, pečivo, mošty, jogurty, sýry, uzeniny, masa nebo vajíčka od slepic z volného výběhu. Mezi sortimentem se objeví vynikající červená odrůda pekingského zelí a červená varianta kadeřávku. Oboje má oproti běžným odrůdám ještě víc vitamínů a antioxidantů. Na trhu jsme tuto zeleninu začali nabízet loni v září a jednalo se o českou premiéru, na farmářských trzích zatím k dostání nikde jinde v Česku není. Většinu zboží bude samozřejmě možné nakoupit do vlastních obalů,“ popsala sortiment farmářského trhu jeho organizátorka Šárka Sedláčková.

Kvůli hygienickým požadavkům musí být zhruba 20 % farmářských výrobků přesto balených. Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené byliny, houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen 7 % vody, a pokud by se obal otevřel, natáhne vlhkost.

PŘIPRAVILA TEREZA PÁNKOVÁ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty