Mixér: nová donuterie, charitativní večer, nový dezert plný citrusů nebo tradiční husa

Dnešní den jsme se rozhodli zasvětit novinkám z gastronomie. Máme pro vás tip na novou pobočku pražské donuterie, citrusový dezert nebo svatomartinské menu. Zároveň se ale dočtete o charitativním večeru, který by vám rozhodně neměl uniknout.

La Donuteria otevírá další pobočku

Donut je celosvětově nejoblíbenějším a nejprodávanějším dezertem. Aby La Donuteria mohla uspokojit více zákazníků, kteří už si zvykli chodit pro chutné a vždy čerstvé donuty na Vinohradskou, otevírá další pražskou pobočku, tentokrát ve Spálené ulici. I tady je na prvním místě kvalita prodávaných dezertů.

Pečou od 4:30

„Víme, že aby donut uspěl i u těch nejnáročnějších zákazníků, musí být především čerstvý a vyrobený z poctivých surovin. Naše tajná receptura je složena jen z těch nejkvalitnějších ingrediencí, které si navíc vybíráme co nejvíce lokálně,“ popisuje majitel La Donuteria Stanislav Vidrzek.

„Naše donuty pečeme každý den, přičemž s jejich přípravou začínáme už v půl páté ráno, aby si zákazníci mohli u nás k ranní kávě dopřát i čerstvý sladký nebo slaný donut,“ dodává spolumajitel La Donuteria Lukáš Jakubek.

Naznačuje tak, že La Donuteria ve Spálené má poprvé v nabídce i donuty připravované naslano. Stalo se zároveň už tradicí, že na pultu kromě čokoládových, ovocných či karamelových nikdy nechybí ani veganské kousky, a tak si v La Donuteria vybere opravdu každý.

Nadační fond Packa na lyžích a charitativní večer

Nadační fond Packa na lyžích si klade za cíl pomoct sportovcům postiženým parézou brachiálního plexu, tedy obrnou horní končetiny. Za nově založeným fondem stojí podnikatelé Tomáš Šapovalov a Martin Vinter, kteří chtějí splnit paralympijský sen svému kamarádovi a lyžaři Petru Novotnému. Ve spolupráci s Centrem handicapovaných lyžařů hodlají do budoucna podpořit i další sportovce. První akcí Nadačního fondu Packa na lyžích bude Svatomartinský charitativní večer, který proběhne 11. listopadu 2021 v pražské Galerii Kozí a v restauraci Le Terroir od 16 hodin.

Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou druhů vstupenek: za 2 022 Kč (kdy 500 Kč z každé vstupenky jde na konto nadačního fondu) a za 5 022 Kč (z těchto vstupenek jde na nadační fond 2 000 Kč). Součástí vstupenky je degustace kaviáru společnosti Pearla Caviar a německých a rakouských vín.

Držitelé dražší varianty vstupenky si užijí nejen hřejivý pocit z vyšší částky věnované na nadační fond, ale navíc také degustaci šampaňského od společnosti Terroir Champagne.

Kromě degustací bude pro všechny připraven také bohatý raut. Specialitu s kaviárem osobně představí šéfkuchař Jan Punčochář.

Víno, nebo obraz? Obojí pomůže

Vedle nákupu vstupenek bude možné přispět na Nadační fond Packa na lyžích i v průběhu charitativního večera. Hosté mají možnost si na místě zakoupit víno, šampaňské a kaviár s následným doručením. Z každé zaplacené objednávky bude část věnována na konto nadace. Během večera se odehraje dražba o speciální láhve vína a balíčky s kaviárem. Celý výtěžek této aukce bude připsán ve prospěch nadačního fondu.

Není citron jako citron

Lagarto je kávové srdce severu, to ví každý, kdo okusil. Za roky svého působení se z ryze českého řetězce stal pojem. Kavárny v Mostě, Chomutově a Teplicích, na které navazuje mostecké bistro Deli a konče u teplické casual fine dining restaurace J&J. Všechny tyto provozovny mají jedno společné, a to sladkou sekci. O dokonalé dezerty se stará vlastní výrobna Cake Factory, kterou vede šéfcukrářka Dominika Tesařová. Právě ona společně s majitelem a kreativní duší Janem Hawelkou připravují neustále nové a nové dezerty.

V těchto dnech si lidé na jakékoliv pobočce či přes e-shop mohou objednat a následně absolutně propadnou chuti Nového citronu. „Chtěli jsme zase naši novinku posunout a povedlo se. Nevídané propojení chutí a konzistencí. Je to takový ten dezert, na který nikdy nezapomenete a jen kvůli němu se budete do daného podniku vracet,“ říká s úsměvem Jan Hawelka, majitel sítě Lagarto. „Citron nemusí být jen osvěžující, ale také hřejivý. Přesně tímto směrem jsme se vydali. Máslová tartaletka plněná krémem z bílé čokolády, citronovým piškotem a marmeládou doplňuje citronové crémeux s opáleným meringuem,“ dodává šéfcukrářka Dominika Tesařová.

Husa na Staromáku

Staroměstské náměstí je jedno z nejkrásnějších míst celé Prahy. Nádherné stavby protkané historií nemají celosvětově obdoby. V jedné z těch nejkrásnějších se nachází Hotel U Prince, který disponuje nejen nadstandartním ubytováním, ale také restaurací s krásnou zahrádkou, vyhlášeným barem Black Angels a famózní Terasou U Prince, která nabízí okouzlující výhled na celé náměstí.

Právě v poslední jmenované, tedy Terase U Prince, se v období od 8. do 14. listopadu podává vyhlášená svatomartinská husa. O dokonalou přípravu se stará šéfkuchař Lukáš Vácha, který je mistrem svého oboru. Kdo chce oslavit listopadový gastronomický svátek s tím nejkrásnějším výhledem na celoroční terase, doporučujeme včasnou rezervaci. Jelikož zájem je opravdu enormní. Díky obrovskému zájmu se fantastická husa podává také v další skoro Staroměstské destinaci, a to restauraci Deer, která se nachází v Michalské ulici. Stačí z Malého Náměstí projít průchodem 36 kroků a rázem se člověk ocitá v klidné restauraci se zemitou českou atmosférou. Také zde bude v daném termínu svatomartinská husa v nabídce.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty