Mixér: menu až domů, čerstvé bylinky kdekoliv, nabídka pro klubové hosty nebo rozvoz

Restaurace se snaží svou nabídku dostat mezi zákazníky, a proto rozšiřují možnosti rozvozu. Vyzkoušejte menu až domů od známého podniku Červený Jelen, ale také třeba od úplně nové restaurace PRU58. V dnešním Mixéru na vás také čeká tip na firmu, která vám umožní pěstovat bylinky kdekoliv, a jak se stát klubovým hostem známé pražské restaurace.

Prvotřídní kvalita v domácím prostředí – takové je menu „Jelen na doma“

Velkorysá restaurace Červený Jelen, sídlící v unikátním barokně-modernistickém paláci Špork, v sobě kombinuje ducha prvorepublikových restaurací se současným moderním pojetím gastronomie i servisu. I když musí být za stávajících protipandemických opatření stále uzavřena, svým hostům nabízí týdenní take-away menu nebo menu s názvem „Jelen na doma“, které připravuje tým pod taktovkou šéfkuchaře Marka Fichtnera. Jde o 6 druhů jídel, ke kterým dostanete jednoduchý návod, jak je dopéct či dovařit.

První dvě položky z menu – kuřecí roládu s kaštanovou nádivkou a šalvějovou omáčkou a trhaný hovězí brisket s bramborovou plackou se slaninou stačí ohřát podle přiloženého návodu. Celková doba přípravy zabere maximálně 5 minut.

Doba přípravy dalších čtyř položek zabere trochu více času, je potřeba je lehce dovařit či dopéct. Výsledek ale rozhodně stojí za to. Zákazníci mohou vybírat mezi jehněčí roládou s nádivkou se slaninou, špenátem, pečenou barevnou mrkví a petrželovým pyré, konfitovaným husím stehnem s pečeným špičatým zelím, bavorským knedlíkem a rozmarýnovou šťávou, steakem z telecí svíčkové sous vide, omáčkou se zeleným pepřem, konfitovanou mrkví a bramborovými noky s horským sýrem.

Sladkou tečkou menu jsou zapečené palačinky s citronovým tvarohem a brusinkovým couilis.

Čerstvé lokální bylinky a zelenina po celý rok

Predikce OSN varuje, že do roku 2050 je nutné zvýšit produkci potravin o 70 %, aby bylo možné nasytit celý svět. GreeenTech přichází s řešením, které umožňuje pěstovat plodiny kdykoliv a kdekoliv – ve městě i na poušti. Společnost se věnuje vývoji hydroponických pěstebních kontejnerů už od července 2020, kdy ji založili Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček.

GreeenTech přichází s inovativním řešením pro lokální pěstování zeleniny, mikrobylinek a drobného ovoce. Cílem je umožnit lidem přístup ke zdraví prospěšným lokálním potravinám, a to bez ohledu na počasí. V souladu s touto vizí GreeenTech jako první v České republice vyrábí hydroponické kontejnery a vyvíjí vlastní IoT systém pro řízení pěstebních procesů. Tuto technologii už využívá městská farma HerbaFabrica, která zastřešuje pěstební divizi GreeenTech.

Lokálně, bez postřiků a s minimem vody – to je hydroponie

Co konkrétního si máme představit pod pojmem hydroponie? Pěstování rostlin bez půdy s využitím živného roztoku, který cirkuluje u kořenového systému rostlin. Zásadními výhodami hydroponie jsou až 95% úspora spotřeby vody, výrazné zkrácení dopravních vzdáleností, možnost pěstování bez ochranných postřiků a rychlý růst rostlin.

Pěstování probíhá v kontrolovaném prostředí – na farmách nebo v plně automatizovaných hydroponických pěstebních kontejnerech, kde je možné regulovat teplotu, vlhkost, osvětlení i složení živného roztoku. Vnitřní klimatické podmínky se dokonale přizpůsobují potřebám plodin. Výsledkem je opakovaná sklizeň lokální zeleniny plné vitamínů a intenzivní chuti. Vzhledem k tomu, že plodiny neprošly ochranným postřikem, jsou vhodné pro děti i alergiky.

Klub pro vybrané

Restaurace Pelikán se nachází v jedné z nejznámějších ulic v Praze. Pulsující třída Na Příkopech lemuje Václavské náměstí a pyšní se prémiovými nákupními možnostmi. Ideálnější místo k setkání v Praze neexistuje. Právě díky své poloze se restaurace Pelikán stává útočištěm pracovních schůzek, místem setkávání přátel nad večerním drinkem a vyniká především výbornou kuchyní.

Nad restaurací Pelikán vzniká Business Club Pelikán. Prostor s vlastním barem a kuchyní je nově určen pro klubové hosty. V rámci členství smí klient navštěvovat během celého dne klub a využívat tak jeho nádherné prostory. Navíc se mu naskytují zvýhodněné ceny na prémiová vína a šampaňské, které nejsou nikde v České republice k dostání.

Zajímavostí jsou pravidla přijetí do klubu, inspirovaná zahraničím. Vždy dva členové klubu musí schválit nově příchozího. Bez tohoto nelze do klubu vstoupit. Existují i pravidla složení členů. Různé osobnosti, které si nekonkurují v oblasti podnikání.

PRU58 na kolech

Už několik měsíců čeká na svůj velký grand opening restaurace PRU58. Nehostinné a studené okolí se v jejích prostorách radikálně mění na oázu zeleně a klidu. Hned u vchodu tento protiklad utvrzuje velký mechový znak Jin Jang. Celý tým v čele se Štěpánem Návratem má připravené luxusní večerní menu, ale než nastane čas otevření, přichází s PRU rozvozovou nabídkou, která bude platná i při plném provozu.

Jedná se o PRU58 Delivery sekci s pokrmy určené k přepravě přes Dáme jídlo. Nabídka je široká a rozdílná od nabídky Café Buddha. „Jsou to jiné recepty, takový PRU fusion a stojí za ochutnání. Myslím, že naši věrní klienti budou stále objednávat každodenně Café Buddha, jelikož je to jistota dobrého a kvalitního jídla za rozumnou cenu a při výjimečnějších příležitostech si objednají PRU58. Asie nemusí být jednotvárná nebo jen levná a drahá. Asie může být kreativní stejně tak jako česká, italská či francouzská kuchyně. Jsem rád, že PRU58 zastane díru na trhu v asijských restauracích, kterou tu máme,“ doplňuje Štěpán Návrat.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty