Mixér: letošní mistr českých barmanů, novinka od Rohlíku nebo populární fermentovaný nápoj

Další Mixér do party! Dnes jsme se zaměřili na několik novinek z české gastronomie – představíme vám mistra tuzemských barmanů, ukážeme vám, s čím se Rohlík rozhodl přijít na trh. A na závěr tu máme fenomén kombuchu.

Letošním mistrem českých barmanů je Vítězslav Cirok

Česko má letošního barmanského mistra! V českém finále nejprestižnější barmanské soutěže na světě Diageo Reserve World Class, kterou pořádá STOCK Plzeň – Božkov, zvítězil Vítězslav Cirok z Becher´s Baru v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Získal unikátní cenu od designéra Jana Plecháče a bude Česko reprezentovat na světovém finále v australském Sydney.

Finálový galavečer soutěže Diageo Reserve World Class uspořádal STOCK Plzeň – Božkov v prostorách Pražské křižovatky. Do superfinále postoupilo 5 barmanů a barmanek:

  • Jan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Vítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy Vary
  • Martin Vogeltanz, Zapa Bar, Plzeň
  • Carola Urru, AnonymouS, Praha
  • Matúš Brath, Hemingway bar, Praha

Jejich úkolem bylo v časovém limitu 6 minut před porotou a několika stovkami lidí v publiku přpravit a odprezentovat 6 drinků založených na prémiovém alkoholu z portfolia Diageo Reserve, přesněji Tanqueray No.TEN, Johnnie Walker Black Label, Zacapa 23 Centenario, Ketel One vodka a Don Julio Blanco tequila a Bulleit bourbon. Vítěz dostal unikátní cenu od známého designéra Jana Plecháče. Byla vyrobena z ledu a předurčena k tomu, že během několika hodin roztaje a zmizí, stejně jako zkonzumovaný drink. Na památku pak vítězi zůstává lžička, která byla do ledu zamrazena.

Rohlík nově balí pečivo do 100% rozložitelných Kuku sáčků

Rohlíku záleží na životním prostředí, proto jako první maloobchodní prodejce balí pečivo do 100% kompostovatelných sáčků. Jsou vyrobeny z kukuřičného škrobu a v kompostu nebo bioodpadu se rozloží už za 28 dní. Navíc prokazatelně udrží pečivo, ovoce či zeleninu déle čerstvé podobně jako plastové sáčky. Na rozdíl od nich však bez zatížení životního prostředí.

Kuku sáčky v kostce:

  • jsou vyrobeny z kukuřičného škrobu
  • vyhazují se do bioodpadu nebo na kompost
  • rozloží se už za 28 dní*
  • nepatří do tříděného odpadu na plasty
  • výrobcem je rakouská firma NaKu
  • jsou prodyšné a voděodolné

Potraviny jako ovoce, zelenina, chléb, a dokonce i houby v sáčku vydrží prokazatelně déle čerstvé.**

Funkční sáček, který neškodí životnímu prostředí

Výhodou Kuku sáčku je to, že jej lze používat po celý jeho životní cyklus. To znamená, že potraviny jsou v něm doručeny zákazníkovi, ten ho může používat pro uskladnění potravin a následně naplnit například slupkami od brambor nebo ohryzky a i s náplní vyhodit na kompost či do bioodpadu. Kuku sáček je zcela biologicky rozložitelný. V souladu s evropskou normou EN 13432 se rozloží během několika týdnů. Sáček je vyrobený minimálně z 50 % obnovitelných surovin (rostlin) a neobsahuje žádné škodlivé látky.

Kombucha v PRU58

Lahodný fermentovaný nápoj, který osvěží kdykoliv během dne. Přírodní kvalita je u tohoto opojného lektvaru nutností. Pražská restaurace PRU58 v Holešovicích si zakládá na fusion kuchyni. Asijské pokrmy připravuje převážně z českých surovin, tedy čerstvost ingrediencí je maximální. Tentokrát se tým PRU58 v čele se Štěpánem Návratem zaměřil na kombuchu ze 3 základů, a to z jasmínového čaje, který je absolutní nutností a základem všech kombuch, zeleného čaje s citronovou trávou a základní klasiky – černého čaje.

Prvotřídní kombuchu doplní pokrmy, které PRU58 nabízí v polední i večerní době. Nemusí vždy jít jen o alkoholické zpříjemnění gastronomických chvil. Může to být v doprovodu zdravého nápoje, jako je kombucha.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty