Mixér: kamenná kuchyně, charitativní večer nebo eko tašky

Další novinky ze světa gastronomie! My si je totiž nikdy nemůžeme nechat ujít. Tentokrát tu máme tip na zajímavé řešení, pokud milujete grilování a nechcete se omezovat jen na léto. Pak tu máme tip na charitativní akci a také novinku v rozvozu potravin, která myslí na ekologii.

Venkovní kamenné kuchyně

Grilování v létě na zahradě je velmi oblíbené a snad všichni se na něj každoročně těšíme. Bohužel většinou s koncem léta končíme také s přípravou pokrmů na grilu. Stavitel kuchyní Tomáš Hrdina nám ale ukázal, že dobře postavená a funkční venkovní kuchyň může dobře sloužit po celý rok.

Tomáš Hrdina si pro své kuchyně jako základní stavební materiál vybral český pískovec pro jeho dokonalé vlastnosti i vzhled. Přírodní kámen je podle něj zdrojem pozitivní energie. Nejedná se pouze o praktickou stavbu, ale také o místo, kde se setkáváme s rodinou a přáteli a zažíváme tam společně příjemné okamžiky. Venkovní kuchyň se vždy staví na míru konkrétnímu zákazníkovi podle prostoru a finančních možností.

Venkovní kamenná kuchyň navíc není jen záležitostí klasického grilu. Další nedílnou součástí bývá tradičně udírna, ve které si můžeme vyudit vše od klobásek přes sýry i ryby a další suroviny podle fantazie. Oblíbená je také univerzální pec, ve které je možné připravit nejen chléb nebo pizzu, ale i koláče nebo buchty. Pokud je dostatek prostoru, nezapomíná se na velkou litinovou plotnu, na které můžeme jednak klasicky vařit v hrncích třeba polévku nebo guláš, ale třeba i péct placky tak, jak to dělaly naše babičky.

Samotné stavbě předchází dlouhá a pečlivá příprava detailního návrhu, ve kterém se ladí přání a požadavky klienta. Kuchyně jsou vždy postavené tak, aby mohly být dohromady funkční všechny její části. Najednou si tedy můžeme péct chleba, grilovat maso a do udírny si zavěsit klobásky. Venkovní kamenná kuchyň nepotřebuje připojení na elektřinu, vystačí si pěkně po staru se dřevem. Vaření tak dostane úplně jiný rozměr s nádechem romantiky starých časů a výsledné pokrmy všechny okouzlí svým nezaměnitelným aroma ohně.

První charitativní večer v J&J

V sobotu 6. listopadu se uskuteční první charitativní večer v J&J. Degustační večeře proběhne pod záštitou Hynka Hanzy společně s umem šéfkuchaře Romana Čaníka a kreativním elementem majitelem J&J Janem Hawelkou. Výtěžek poputuje holčičce Majdalence a její mamince na pomoc s úhradou nákladů na náročnou léčbu, kterou musí kvůli svému onemocnění spinální muskulární atrofie zřejmě II. typu podstupovat od sedmnácti měsíců.

Večeře startuje ve třech časech, a to 17:30, 18:30 a 19:30, vždy ve dvouhodinovém slotu. Během této doby host ochutná intenzivní menu o sedmi chodech za cenu 1 198 korun.

Rohlik.cz představuje první vratné nákupní tašky

Největší tuzemský on-line supermarket Rohlik.cz představuje novinku, na kterou zákazníci netrpělivě čekali. Jde o první vratné nákupní tašky. Rohlík našel řešení, které posouvá firmu opět o několik kroků dopředu v rámci její mise za udržitelnost (nejen) v retailu. A přizpůsobuje se tak měnícím se náladám zákazníků – spotřebitelé totiž stále častěji odmítají jednorázové plasty nebo papír a žádají po firmách alternativy. Toho si je Rohlík vědom, proto se stal prvním maloobchodním prodejcem, který doručuje nákupy v opakovaně použitelných taškách. Ty jsou pratelné a z dlouhodobého hlediska až o 80 % šetrnější k životnímu prostředí.

Dřív jsem byla flaška, teď je ze mě taška

Vratné rohlíkovské tašky jsou vyrobeny z recyklovaných PET lahví, které by jinak zatěžovaly planetu. Rohlík tašky naplní nákupem zákazníků a přiveze je s těmi nejčerstvějšími potravinami až ke dveřím. Zákazníci pak při dalším nákupu vrátí tašku kurýrovi. Ze skladu taška putuje do prádelny, kde ji pořádně properou a očistí. A samozřejmě Rohlík opět před dalším nákupem zkontroluje, jestli není nějak potrhaná či poškozená. Přesně takhle využije Rohlík jednu tašku minimálně pro 25 nákupů. Až nebude moct taška sloužit, rozvlákní se na granulát a je možné z ní vyrobit další PET lahve.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty