Mixér: 3 jarní novinky ze světa kaváren a restaurací

Dlouho jsme pro vás nepřipravili novinky, které by se týkaly přímo podniků v gastru. Proto pro vás máme dnes tyto tři tipy – v Praze se objevila nová kavárna, která vás naláká nejen na kvalitní kávu. Známá restaurace DEER si pro vás nachystala hned několik novinek, které nesmíte minout. A Manifesto expanduje k našim sousedům. Ke kterým? To se dozvíte v článku.

Spectre: Na kávu i dobré jídlo

V Praze se objevila nová kavárna Spectre, kterou založil Christian Chu (šéfkuchař z Levitate) a jeho tři vietnamští přátelé. Myšlenkou bylo vytvořit tento prostor i jako jejich osobní vzpomínku na Vietnam, kde se všichni narodili. A povedlo se! Jakmile do kavárny vstoupíte, zahalí Vás pocit štěstí, vše je totiž oblečené do nádherné červené barvy, která je ve Vietnamu považována právě za barvu štěstí. Všude visí barevné lampiony a papírové květy, takže se vzápětí přesunete na dechberoucí návštěvu vietnamského městečka Hoi An.

První zastávkou je typická vietnamská káva, pečlivě vybraná ve Vietnamu a pražená u nás, v České republice. Ve Vietnamu platí, že káva není jen každodenní zvyk, ale i umění, jak s oblibou říká David Duc Vu, spolumajitel a barista. Další zastávkou je asijské street food menu pod taktovkou Christiana Chu. Ochutnat můžete sendviče, rýžové bowl, typický ramen nebo salát s mořskými řasami. Vše je jednoduché, plné asijských chutí a vizuálně barevné. Zkrátka si zde budete užívat všemi smysly. A pokud stále ještě nemáte dost a chcete si nadále vychutnávat tuto neskutečnou atmosféru, zastavit se můžete na baru, kde najdete široký výběr vín a destilátů.

  • Spectre, U půjčovny 6, Praha 1

Restaurace DEER představuje novinky

Novým impulsem ve vyhlášené restauraci DEER je nový šéfkuchař Lubomír Dolejš. Tento talentovaný muž byl už jako dítě velmi zcestovalý. Díky diplomatické práci obou rodičů žil v New Yorku a poté ve Vídni. Po návratu domů se rozhodl vystudovat kuchařinu. První prací, která ho velmi ovlivnila, byla v podniku Šípek Bistrot, kde tehdy působil Miroslav Kalina. Právě on a hostující michelinský šéfkuchař pomohli Lubomírovi zcela pochopit krásu kuchařského umu. Poté následovaly pracovní zkušenosti ve zvučných podnicích jako U Malířů či v Obecním domě. Nyní zakotvil v restauraci DEER a změnil celé menu k obrazu svému. Zvěřina má své místo v české i francouzské kuchyni. Lubomír Dolejš miluje právě tyto kulinářské styly, tedy zvěřina je stále signature a utváří profil celé restaurace.

Menu doplňují moderní pokrmy s vlastnoručním rukopisem a nevšedním stylingem, který si Lubomír osvojil při mnohých cestách do zahraničí, jelikož právě cestování je jeho velkou vášní. Všechny položky od předkrmů po dezerty mají jedno společné, a to kvalitní a čerstvé suroviny. Předkrmy nově například zdobí carpaccio z daňka. Mezi saláty mimo jiné stojí za zmínku salát s wakame a tuňákovým tataki. Polévky doplnila oblíbená staročeská kulajda. Sekci domácí těstoviny rozšířily třeba linguine s mořskými plody. Milovníci rýže ocení rizoto s prsem perličky a zvěřinové signature menu hrdě zdobí dušená kančí kýta na víně a šípkcích. Kdo holduje mořské nabídce jistě jeho oko zaostří na grilovaném chapadlu z chobotnice.

Manifesto a food hub v Berlíně

Brookfield Properties a Manifesto Market uzavřeli strategickou dohodu. Manifesto letos otevře food hub v moderní čtvrti Potsdamer Platz v Berlíně. Bude provozovat dvoupodlažní prostor o ploše 4 400 čtverečních metrů, který pojme 25 restaurací, 2 bary a další prodejce. Stejně jako v Praze bude kvalitní gastronomii doprovázet kulturním, zábavním a vzdělávacím programem.

Manifesto Berlin bude dosud čtvrtým a největším food hubem podnikatele a architekta Martina Barryho, v jehož podnikání má od samého počátku v roce 2018 zásadní vliv také jeho partnerka Hollie Lin, Chief Growth Officer se zkušeností z Googlu. Dvoupodlažní prostor pojme kromě gastro provozů a chef's table také stage a široké schodiště, jehož stupně budou sloužit i jako hlediště. Výběr restauratérů bude podřízen především kvalitě a tomu, aby byla nabídka opravdu širokou paletou autenticky připravovaných pokrmů ze všech koutů světa. Manifesto bude do Berlína expandovat také vlastní značku barů Soot. Rozmanitost nabídky se stala oblíbeným a rozlišovacím znakem konceptu. Manifesto bude i v Berlíně dopřávat lidem výhody sloučené rozvážky, kdy si mohou kombinovat objednávky od různých kuchyní v jedné transakci a na jedno doručení. Pro restauratéry skýtá spolupráce s Manifestem výhody v podobě 360stupňové marketingové podpory, provozu, který se opírá o digitální technologie a data, až po pravidelné kulturní programy a eventy vyhledávané návštěvníky. Mohou se tak soustředit pouze na to nejpodstatnější – přípravu jídla, menu a výběr surovin.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty