Konjakové těstoviny: Nízkosacharidová příloha, po které se netloustne

Počátek roku bývá plný nových cílů a plánů. A jelikož na další předsevzetí není nikdy pozdě, zařaďte mezi ta letošní objevování nových cest ke kráse. Mnohdy mohou být kratší, než si myslíte. Právě tajuplný konjak vám může pomoci s hubnutím a přitom si na něm pochutnáte.

Konjak, celým jménem Amorphophallus konjac (lidově také zmijovec nebo ďáblův jazyk) je užitková rostlina a tradiční asijská potravina, známá také pod japonským názvem Konnyaku. Za léčivou potravinu ji poprvé označili v Číně a zpočátku byl konjak považován za nedostupnou pochoutku, kterou si mohla dopřávat jen hrstka vyvolených. Dnes patří mezi jednu z nejpopulárnějších asijských potravin, která napomáhá vnitřní i vnější kráse.

Po čem ženy touží

Touha po štíhlé postavě patří v ženském světě mezi jedno z nejžádanějších přání. Jak ho dosáhnout snadno a rychle? Zkuste objevit sílu konjaku. Konjak se pěstuje v lokalitách mimo civilizaci a využívá se jeho hlíza. V potravinářském průmyslu se z ní vyrábí konjaková mouka, která obsahuje cennou, ve vodě rozpustnou vlákninu glukomannan. Ta detoxikuje trávicí trakt a zároveň „krmí“ přátelské bakterie ve střevech, čímž podporuje střevní mikroflóru. Glukomannan má nejen příznivý vliv na hubnutí, ale také snižuje cholesterol a pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v krvi. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, a proto jsou konjakové těstoviny vhodné při redukční dietě. Konjak se využívá také v kosmetickém průmyslu, a to v podobě houbiček k čištění pleti. Jsou antiseptické a pokožku čistí bez nutnosti použití dalších přípravků.

Příloha, která vám pomůže zhubnout

Potravina jménem konjak je hojně skloňována především ve spojení s konjakovými přílohami, které jsou zdravou alternativou běžných těstovin či rýže. „Přílohy z konjaku vás dokonale zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů,“ popisuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová. Díky tomu jsou využívány při redukčních dietách, ve sportovních jídelníčcích, ale také v rámci výživových omezení u nemocí, jako jsou celiakie, diabetes či obezita.

Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá, stačí je dobře propláchnout a pak velmi krátce tepelně upravit, buď vařením ve vodě nebo rovnou na pánvi, kde je můžete restovat společně s masem, zeleninou či omáčkou. V nabídce jsou různé typy – vybrat si můžete nudle, fettuccine, špagety, lasagne i „rýži“. Na trhu je najdete pod různým označením, hledejte nejen konjakové těstoviny, ale také shirataki nudle nebo slim pasta. Chuťově je tato příloha neutrální, konzistence je spíše pevnější, asi nejpodobnější jsou rýžovým nudlím, které jsou uvařené na skus.

Zdroj: www.healthline.com, zdorj foto: iStock, Slim pasta

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty