Milované Prosecco. Kde se vzalo a proč nám vlastně tak chutná?

Dopřáváme si ho samotné, v koktejlech, ale hodí se i přímo do jídel. Všestranný drink plný neodolatelných bublinek. Mezinárodní den Prosecca, který se slaví právě 13. srpna, můžete ve velkém oslavit i vy!

Italský poklad výhradně ze severu země

Prosecco z hroznů odrůdy Glera je charakteristické svou oblastí výroby, které se věnují pouze vinaři v severní Itálii ve vinicích oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia. I díky nim se produkce tradičního šumivého vína stala chloubou regionu a proslula po celém světě.

Valdobbiadene – domov nejlepšího Prosecca

Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto, v němž byste dokonce i dnes našli potomka Francesca Mionetta, který jej v roce 1887 založil.

V roce 1982 přešlo vinařství na výrobní metodu Charmat, která umožňuje ještě lepší zachování chutí a vůní vín Prosecco. Vinná réva se nejprve šetrně lisuje a nechá poprvé řízeně zkvasit. Potom nastupuje druhotná fermentace: víno se zkvasí v uzavřené nádobě, uvnitř takzvaného autoklávu, kde pak postupně uzrává. Vinaři takto dokážou precizně hlídat teplotu kvašení a díky tomu si Prosecco může udržet i po stočení do lahví svěžest a typickou vůni svých hroznů.

Záplava svěžesti v každém doušku

Díky specifické a lehké svěží chuti, kterou je Prosecco proslulé, je považováno za cenově příznivější alternativu šampaňského. Vyznačuje se zejména svou nekomplikovaností, právě proto se tak rychle stalo oblíbeným po celém světě. Spolu s lehkým dotekem sladkosti, osvěžujícím aroma a chutí bílých jarních květin, citrusových plodů a zelených jablek je ideální volbou pro každou příležitost ve dne i v noci.

Jakou lahev si vybrat?

Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku, kdežto perlivé Frizzante, které má obvykle kratší perlení, je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru se Prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry.

Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s apelací Prosecco DOC, anebo přísněji definované, takzvané Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek. Označení DOCG vám zaručí, že Prosecco pochází z oblasti, která je proslulá tou největší kvalitou. Méně známé je označení Rive, kdy víno pochází z jediné obce, a Superiore di Cartizze, kdy víno pochází dokonce z jediného kopce na světě, čímž je považováno za absolutní špičku.

Češi ho milují!

Prosecco se z Itálie vyváží do všech koutů světa. Největším odbytištěm je Velká Británie, USA a Německo. Ani Česká republika však nezůstává pozadu. Spotřeba u nás v posledních dvou letech stoupla o téměř 50 %.

Také značka Mionetto, kterou na českém trhu distribuuje společnost BOHEMIA SEKT, se těší stále větší oblibě. Její prodeje ve srovnání posledních dvou let narostly až o 76 %. „Vzrůstající oblibu Prosecca pozorujeme především v posledních třech letech. Jsme rádi, že právě my můžeme českému spotřebiteli zprostředkovat kvalitní italské šumivé víno, které nejenže skvěle vypadá díky své designové černo-oranžové lahvi, ale především perfektně chutná,” komentuje nárůst prodeje Marek Žižkovský, manažer značky Mionetto pro Českou republiku.

Do horkých dnů i na zasněženou sjezdovku

Lahodné pití pro každou příležitost a každé roční období – to je Prosecco! Pokud tedy holdujete bublinkám nejen v létě, ale i v lednovém počasí, je pro vás přesně to pravé ořechové. Prosecco zkrátka patří jak na hory, kde si jej můžete dopřát v každém Après-ski baru, tak na pláž u moře, kde vám zpříjemní opalování.

Dalším důvodem, proč si Prosecco prostě každý zamiluje, je fakt, že si ho můžete dopřát jednoduše samotné například jako luxusní aperitiv před skvělou večeří, ale také si jej užít jako bezkonkurenční přísadu v lahodném míchaném koktejlu na pořádné párty.

K čemu se hodí sklenka Prosecca?

Během hezké večeře či na velkolepé oslavě rozhodně nemohou chybět bublinky. Prosecco je ideální jako přípitek před jídlem, podávat ho však můžete i k jednotlivým chodům. Perfektně ladí zejména k těstovinám, rybám, salátům, pizze a k drůbežímu masu.

Ke sladším šumivým vínům a ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli zmrzliny, sorbety a krémové dezerty. Skvělý je i pudink, pěna a soufflé. Prosecco navíc umí báječně souznít se svým italským „bratrem“ tiramisu.

Zajímavé recepty na známé a osvěžující koktejly:

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty