Gochujang – korejská fermentovaná chilli pasta je geniální ingredience, která si podmaňuje svět

Gochujang je pikantní fermentovaná pasta vyrobená ze sušených mletých chilli papriček a lepkavé rýže. Má sladkou, kořeněnou, pikantní chuť a je jednou ze základních ingrediencí korejské kuchyně. A měla by mít místo i ve vaší spíži!

Co je gochujang?

Gochujang je fermentovaná chilli pasta vyrobená z mletých chilli papriček, lepkavé rýže, fermentovaného sójového prášku, prášku z ječného sladu a soli, spolu s houbou zvanou Aspergillus oryzae nebo japonsky koji. Koji je považována za japonskou „národní houbu“ a používá se také při výrobě sójové omáčky, miso pasty a mnoha dalších japonských potravin.

Gochujang má jasnou, cihlově červenou barvu a kořeněnou, sladkou, umami chuť, doprovázenou pikantní a lehce zakouřenou chutí charakteristickou pro fermentované potraviny, jako je kimchi a kombucha. Nemusíte se ale bát přílišné ostrosti, pasta gochujang je pikantní, ale příjemně...

Jak vařit s pastou gochujang

Gochujang se používá jako přísada do omáček, nálevů, marinád, dresinků a polévek, spíše než jako koření nebo chilli omáčka k podávání jako je sriracha nebo Tabasco. Omáčku k podávání ale můžete připravit smícháním pasty gochujang spolu s medem, cukrem, rýžovým octem, sezamovým olejem a česnekem. Tu pak použijte na asijské nudle nebo jakékoliv stir-fry, nebo k namáčení křupavých placiček.

Lžička gochujang oživí i míchaná vajíčka. V kombinaci s majonézou zase vznikne pikantní omáčka, která se hodí do sendvičů nebo burgeru. Nebojte se přidat lžičku chilli pasty třeba do guláše nebo do zelňačky, dodá jídlu parádní švih.

Jak to chutná?

Gochujang má intenzivní, kořeněnou, sladkou, umami chuť, dominuje jí charakteristický pikantní a navinulý šmak, který pochází z tradičního fermentačního procesu.

Dá se gochujang nahradit?

Pokud nemůžete v obchodě najít gochujang, můžete si doma vyrobit náhražku a zkombinovat obyčejnou červenou miso pastu s paprikovou pastou, omáčkou sriracha nebo thajskou červenou curry pastou. Pokud jste nikdy neochutnali gochujang, těžko zjistíte, zda je vaše náhražka chuťově blízko nebo ne, ale pravděpodobně bude výsledek také dobrý.

Kde koupit gochujang

V závislosti na tom, kde žijete a kde nakupujete, můžete pastu gochujang najít v asijských nebo korejských obchodech s potravinami, často na ni narazíte i v dobře zásobených vietnamských večerkách, případně poproste prodejce, ať vám ji v příštím závozu přiveze. Je k dispozici také online.

Jak uchovávat pastu gochujang?

Fermentované potraviny mívají dlouhou trvanlivost a gochujang není výjimkou. Gochujang ve skutečnosti nemusí být chlazená, ale pokud chcete mít jistotu, klidně ji dávejte do lednice, důležité je pastu vždy pečlivě uzavřít, aby nevysychala. Pak vydrží v pohodě rok nebo dva.

Zdroj: www.thespruceeats.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty