Blíží se Tučný čtvrtek! Které tradice přetrvaly i v moderní době a co se vaří nejvíce?

Co se vám vybaví, když se řekne Tučný čtvrtek? Za nás to jsou sladké a krásně usmažené koblihy nebo třeba zabijačková jídla. Pojďte se s námi podívat na tento den plný tradic a vyberte si z tipů na restaurace, které si pro vás na Tučný čtvrtek připravily jen samé dobroty!

Existují svátky a tradice, které se v moderní době už tak často nedodržují. Třeba takzvané obchůzky Barborek na začátku prosince nebo „odplatné úterý“ během Velikonoc. Masopustní období ale zakořenilo v českých rodinách opravdu silně, takže si vše s ním spojené můžete dopřávat i dnes.

Asi nejoblíbenějším dnem je Tučný čtvrtek (některými označovaný také jako „tučňák“), který už svým názvem dosti napovídá. Letos vychází na 24. února a jde o den, kdy bychom si podle tradice měli dopřát co nejvíce jídla a pití. Až tolik, že by se naše pusy měly lesknout omastkem.

Dejte si, co hrdlo ráčí

Naši předkové, na rozdíl od většiny z nás v dnešní době (i když možná se najdou i výjimky), dodržovali čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Takže je pak jasné, že se potřebovali před takovým náročným obdobím náležitě posilnit. Celý masopust je hodování doslova plný, ale Tučný čtvrtek je opravdovým králem. Pokud jste si totiž dopřáli tučné jídlo, nemělo by vás po celý rok nic skolit. A dobré zdraví je samozřejmě základ.

Stoly se proto prohýbaly pod velkými porcemi pečené drůbeže, nechybělo vepřo knedlo zelo, zabijačková jídla, zkrátka masité pokrmy, které dokázaly opravdu pořádně zasytit. Bez sádla či oleje se tehdy vaření prostě obešlo. Z pití to bylo samozřejmě pivo, ale také ostřejší pálenka. Taková strategie je přece jen relativně efektivní, jelikož během masopustu nechyběly tancovačky a různé maškarní průvody, tudíž i o dost víc alkoholu. A právě proto nebylo radno chodit na ně s prázdným žaludkem.

Jak se slaví Tučný čtvrtek v českém gastru?

Dnes se možná objevují lidé v kostýmech spíš na vesnicích a v menších městech, ale gastronomické oslavy jsou tu stále a všude. Do vrcholu masopustu se letos zapojuje bezmála 50 restaurací z celé České republiky, a to v rámci tzv. Nášupu. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých novinek na menu to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba vydatné předkrmy či dezerty na účet podniku.

Břicha si můžete nacpat v podnicích Ambiente, La Collezione, v restauracích ze spolku Jíme Jih, v brněnských podnicích Ramen Brno a Eggo nebo třeba u Crème de la Crème.

  • V Lokálech hostům nabídnou masopustní pochoutky a u vybraných jídel dvojité porce masa.
  • V Ramen Brno hostům naloží české i asijské škvarky.
  • Naše maso bude v burgerech servírovat dvojnásobnou porci masa.
  • V Klika Kitchen & Coffee chystají dršťkovou polévku, sulc z přeštíka nebo třeba domácí koblihy.
  • Karlínské bistro Bufet se toho nebojí a na menu budou mít dvoupatrový holanďák v housce.
  • Amano má v plánu servírovat tagliolini s krevetami v porci 1+1 zdarma.
  • U Kalendů budou péct kynuté koláče o polovinu větší, ale prodávat za cenu těch běžných.
  • A to není vše! Stačí mrknout na kompletní seznam restaurací.

Jedinečností Tučného čtvrtka je spolupráce napříč gastronomickou scénou. Pod značkou Nášup, jejímž cílem je propojování tuzemských i zahraničních šéfkuchařů a konceptů, se v tomto projektu propojily velké gastronomické skupiny i menší podniky, tak jako je tomu zvykem například v Kodani.

Zdroj: marianne.cz, redakce, ambi.cz; zdroj foto: Ambiente

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty