5 osvědčených tipů, jak co nejlépe nakoupit na farmářském trhu

Ruch i toho nejmenšího městského náměstí, chladnější počasí časného rána během horkého léta, vůně čerstvého ovoce, zeleniny, sýrů, květin a bylinek i lidé zaplňující malé uličky mezi jednotlivými stánky. Farmářské trhy mají zkrátka své neobyčejné kouzlo, kvůli kterému se skutečně vyplatí si přivstat. Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních potravin?

Pokud ano, určitě vám přijde vhod malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na které potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.

1. Zeptejte se na certifikát

Pokud prodejce uvádí, že jeho produkty jsou bio, zkontrolujte jeho certifikát. Právě tím by se měl prodávající vždy prokázat. Uděluje ho jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Jedině tento certifikát spolehlivě prokáže, že se skutečně jedná o produkty ekologického zemědělství. Pakliže ho prodejce nemá, nelze se na bio kvalitu spolehnout. Nicméně i tak se nebojte důkladně zeptat na potřebné informace, abyste věděli, odkud suroviny pocházejí, kde a jak prodejce hospodaří a zda jsou produkty skutečně z jeho farmy.

2. Nespěchejte a dejte si při výběru na čas

Poznejte farmáře blíže a neomezujte se na jednu či dvě otázky. Důvěra je základem úspěšného nákupu. Navíc svým doptáváním jasně uvidíte, zda potraviny, které prodává, skutečně také pěstuje nebo se jedná jen o překupníka. Nemusíte dělat unáhlené nákupy, v klidu si poznamenejte, který prodejce vás zaujal, a zjistěte si o něm doma něco navíc třeba na jeho webových stránkách. Při nákupu dejte ale také na svou intuici a soustřeďte se na prodávajícího. Působí na vás důvěryhodně?

3. Kvalitní lokální produkty a jasný původ

Farmářské trhy by měly být místem, kde nakoupíte lokální a především kvalitní potraviny. Trhy propojují spotřebitele, farmáře a výrobce, a proto si dejte pozor na překupníky, kteří o svých produktech zdaleka nic nevědí. Vyvarujte se koupi především tehdy, nedohledáte-li o prodávajícím ani základní informace. Podporujte i ty nejmenší rodinné farmy a výrobce.

4. Sezonní sortiment a vzhled jako jasné znamení

Rajčata v květnu? Zpozorněte a dejte přednost spíše sezonním produktům. Také se namísto zeleniny a ovoce perfektních a bezchybných tvarů s lesklým povrchem zaměřte na ty, které mají drobné nedostatky či různé tvary – to je totiž dobré znamení, že pocházejí z lokálních, často ekologických farem!

5. Nenechte nákup náhodě a vzdělávejte se i doma

Kvalitní potraviny, mnohdy právě bio, seženete kromě farem a farmářských trhů také v supermarketu. Na obalech se však můžete setkat s celou řadou značek kvality. Nezapomínejte však, že skutečnou biokvalitu prokáže pouze značení logy biolistu nebo biozebry.

Co je vlastně BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty