Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Meruňkový koláč s drobenkou

20 porcí
do 1 hodiny
Meruňkový koláč s drobenkou
Meruňkový koláč s drobenkou Autor: archiv Gurmet
Aby byla situace dokonalá, měl by vůni kávy v letní odpolední siestě vždy doprovázet právě upečený koláč s drobenkou. A třeba i s kopcem šlehačky. Takovou představu jde ovšem velmi snadno naplnit!
Reklama

Suroviny (20 porcí)

drobenka:

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 ºC. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru. Pak přidejte mléko, olej, vejce a vařečkou vymíchejte hustší těsto. Pokud je příliš husté, přidejte ještě trochu mléka.
  2. Plech či pekáč vyložte pečicím papírem. Nalijte do něj těsto a poklaďte ho vypeckovanými půlkami meruněk. Meruňky skládejte těsně jednu vedle druhé slupkou dolů. Máte-li meruněk hodně, nebojte se naskládat je i přes sebe.
  3. DROBENKA: V míse (můžete použít i tu od těsta) smíchejte mouku s oběma cukry. Přidejte máslo pokrájené na kousky. Rukou vše promněte, až vznikne sypká směs, která po zmáčknutí vytvoří hrudky.
  4. Drobenkou posypte meruňky a vložte pekáč do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto hotové. Špejle by měla po vytažení zůstat suchá. Pokud na ní ulpí syrové těsto, koláč ještě dopečte.
  5. PRIMA TIP: Koláč výborně „funguje“ i s jahodami, broskvemi, borůvkami, rybízem, ale také s tvarohem a jablky či se švestkami a mákem. V měsících, kdy je o čerstvé ovoce nouze, použijte kompotované, anebo je úplně i s drobenkou vynechte a do těsta přidejte ořechy, rozinky, kandované ovoce, kakao nebo kousky čokolády. Úspěch je zaručen!
Reklama

Gurmet - archiv II.Gurmet  Vaše škola vaření

Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vařeníuž řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama