Suroviny
- květák (menší, rozdělený na růžičky) 1 ks
- kari koření 2–3 lžíce
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- římský kmín 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- olivový olej 2–3 lžíce
- červená cibule (nakrájená) 1 ks
- olivový olej 2 lžičky
- špenát (listy špenátu, nakrájené) 1 hrst
- mrkev (nakrájená) 3 ks
- vývar 1 litr
- mléko (mandlové nebo kokosové) 250 ml
- chilli (drcené ) 1/2 lžičky
- krekry (případně rozdrobené slané krekry a/nebo ořechy na posypání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Růžičky květáku promíchejte s kari kořením, drceným česnekm, římským kmínem, paprikou, solí a 3 lžícemi oleje. Rozestřete je na plech a pečte 20 až 22 minut, až změknou. Dejte stranou.
- Zbylou zeleninu nakrájejte. Upečené růžičky květáku rozmixujte krátkými pulzy, aby připomínaly rýži.
- V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli. Vlije vývar, mléko, vsypte zeleninu, květákovou rýži, chilli koření a opepřete. Rychle uveďte do varu, snižte příkon a polévku mírným varem vařte asi 20 minut, až zelenina změkne. Chcete-li, podávejte polévku posypanou rozdrobenými krekry a/nebo nasekanými ořechy.
Kari polévka z pečeného květáku 2 Zdroj: Marek Kučera