Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kohout na víně

4 porce
nad 2 hodiny
Kohout na víně
Kohout na víně Autor: KitchenStory.cz
Klasický francouzský recept coq au vin neboli kohout na víně je prostě nedostižný. Pokud se vám podaří sehnat mladého kohoutka, neváhejte a připravte si tento skvost z kolébky vysoké gastronomie.
Reklama

Suroviny (4 porce)

Reklama

Postup

  1. Kohouta naporcujte na menší kousky. Každý z nich řádné osolte a opepřete. V rozpáleném hrnci na kapce olivového oleje opečte kousky kohouta ze všech stran, aby získal barvu. Barva rovná se chuť.
  2. Kohouta vyjměte a dejte bokem. Ve stejném hrnci orestujte nakrájenou cibuli, polovinu anglické slaniny, jednu mrkev, jednu petržel, celer a celé žampiony. Ideálně, aby dostaly pěknou, lehce hnědou barvu.
  3. Přidejte k orestované zelenině lžíci rajčatového protlaku a nechte opéct. Jestli se přichytí na dno hrnce, nevadí, jen se zintenzivní jeho chuť. Nalijte do hrnce brandy a nechte odpařit všechen alkohol. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vložte zpět kousky opečeného kouhouta a zbylé koření (bouqet garni, nové koření a celý pepř). Stáhněte plamen a přikryjte pokličkou. Takto nechte táhnout přibližně 22,5 hodiny. Záleží na velikosti kohouta.
  4. Na zvláštní pánvi orestujte zbylou mrkev, petržel a slaninu, což použijete k servírování.
  5. Hotového kohouta vyndejte ven a z omáčky vyhoďte bouqet garni. Omáčku přiveďte k varu a nechte lehce zredukovat. Dobře ochuťte a stáhněte z plamene. Na poslední chvíli přihoďte kousek másla, abyste omáčku doladili k dokonalosti.
  6. Kohouta podávejte přelitého omáčkou společně s orestovanou zeleninou a čerstvou petrželí.
  7. Někdo je zvyklý podávat jídla už přímo naaranžovaná na talíři, ale toto jídlo si absolutně říká o servírování ve velké míse. Máme rádi, když jsou jídla uprostřed stolu a lidé si je podávají mezi sebou. Můžou si jednoduše vybrat, jestli si kohoutka dají s úžasnou bramborovu kaší a nebo jen s kouskem čerstvé bagety. S čím by jste si ho dali vy?
Reklama

Kohout na víně Foto:

Kohout na víně Foto:

Kohout na víně, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama