Jana Vlková

Pampeliškové kapary

Moje hodnocení
12x

Kapary z pampeliškových poupat patří k prvním Janiným pokusům a za celá léta nic nezměnila na technologii zavařování. Nicméně poupata musejí být co nejmladší, pevná a uzavřená, vyřezávejte je nožem z rašících listových růžic. A možná že také zjistíte, že každým rokem je výsledek lepší.

1 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pampelišková poupata dobře omyjte. Vyžadují opravdu důkladnou péči, protože pouštějí „mléko“, na které se lepí různé nežádoucí látky – chloupky z byliny, na ně hlína, kousky listů, tráva atd. Podle nasbíraného množství plňte do skleniček a průběžně prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte.
  2. Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležené „kapary“, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. Nebo můžete zkusit méně tradiční postup – zavařovací skleničky postavit do myčky a pustit intenzivní program.

PRIMA TIP: Množství soli a octového nálevu může být velmi variabilní. Záleží na momentální kondici zavařovaných surovin. Některé se ve sklenici po prosolení více slehnou, a proto potřebují zalít větším množstvím nálevu. Poměr 8% octa a vody je v principu 1:3. Podle množství skleniček, které zavařujete, můžete tyto přísady odměřovat třeba na sběračky. Při použití 4% octa je poměr 1:1.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jana Vlková

Kytky k jídlu Jana Vlková

Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni.
Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má  vlastní vyobrazení – fotografii. 
Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce
Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve.  
Více info na www.kytkykjidlu.cz


Přečtěte si také

Recepty