Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Poznejte tajemství nejslavnějších studených omáček

Nejslavnější studené omáčky
Nejslavnější studené omáčky Autor: iStock
Majonéza, worchestrovka, tatarka, hořčice… Určitě alespoň jednu z nich máte právě teď v lednici. Těžko si bez nich představit spoustu studených i teplých lahůdek. Milujeme je, namáčíme do nich přílohy i maso. Kde se ale v kulinářském světě vlastně vzaly?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ty nejlepší věci mají svůj příběh. To se dá s klidem prohlásit i o nejslavnějších studených omáčkách, které si teď a tady představíme. Proč jsou tak oblíbené a kdo je vlastně vymyslel?

Pojďme na výlet do starých časů…

Majonéza

Nejslavnější studené omáčky  Foto:

Umíte si představit českou studenou kuchyni bez majonézy? Bramborový salát nebo vlašák, pomazánky, chlebíčky… Kdekdo majonézu zkoušel nahradit jogurtem, ale to prostě úplně nejde. Chuť i konzistence majonézy je prostě jedinečná.

Představte si, že vznikla téměř na bitevním poli. Samozřejmě tom francouzském! To tehdy v roce 1756 porazil francouzský vévoda Richelieu britské vojsko u Port Mahonu (to jméno si pamatujte). Samosebou se slavilo dobrým vínem a delikátním jídlem, ale bitva je bitva, a tak se stalo, že v polní kuchyni došla, světe div se, smetana! Stalo se tak při přípravě vaječné omáčky a proto kuchař smetanu z nouze nahradil olejem. A mahonézská omáčka byla na světě! Později se z ní stala majonéza, která mlsným Francouzům pochopitelně zachutnala a brzy se rozšířila do celého světa.

Recept

Pikantní domácí majonéza s chilli pastou, ajvarem a kurkumou Foto:

Pikantní domácí majonéza s chilli pastou, ajvarem a kurkumou

Tohle dochucovadlo nesmí chybět na stole vedle pořádné flákoty masa – ideálně hovězího steaku nebo třeba pomalu pečeného hovězího. Nezapomeňte na domácí hranolky a skvělou...

Tatarka

Tatarku známe jako vylepšenou majonézu, s kořením, okurčičkou, cibulkou nebo bylinkami. Pokud si ovšem myslíte, že tatarská omáčka má něco společného s mongolskými nájezdníky Tatary, tak bohužel. Názvy tatarka i tatarský biftek patří mezi takové kulinářské legendy a fámy. Dnes už asi nezjistíme, proč tahle lahůdková ochucená majonéza získala název podle nájezdníků z mongolských stepí, ale v její chuti mají prsty, jak jinak, Francouzi. Začali experimentovat s majonézou, do které přidali sterilované kyselé okurky, česnek, cibuli, pažitku, petržel, estragon, šalotku, kapary, sůl a pepř a vytvořili tzv. tatarskou omáčku - tartar sauce.

Při přípravě tatarské omáčky se nebojte projevit kreativitu! Foto: Při přípravě tatarské omáčky se nebojte projevit kreativitu!, Foto: iStock

Worcestrová omáčka

Když bengálský guvernér lord Marcus Sandys přicestoval z Indie zpět na britskou půdu, přivezl si tajemný recept na hustou tmavou omáčku. Recept předal chemikům, aby podle něj vyrobili větší várku tohoto tekutého koření. Chemikům ovšem omáčka příliš nešmakovala a označili ji za nechutnou. Naštěstí se jí nezbavili, ale nechali ji ve sklepě, kde po určité době zkvasila a získala onu požadovanou příchuť.

Líbí se vám tato historka? Nám taky, ačkoli jde jen o marketingový tah, jak z jistého lékárnického experimentu udělat omáčku pro vyšší vrstvy. Postava lorda Sandyse jistě působila při prodeji lépe, než přiznání, že slavná hnědá omáčka vznikla v lékárnické laborce firmy Lea a Perrins. Pravou worchestrovku si musíte koupit, doma ji nevyrobíte. Ví se, že obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, ančovičky a další přísady, ale dodnes je proces výroby a složení přísně tajné.

Hořčice

Nejslavnější studené omáčky  Foto:

Dává jídlům šmrnc a říz. Dát si našinec párek nebo buřt bez plnotučné a kremžské? Nemyslitelné! Už ale známe i dijonskou, s pepřem, medem a wasabi… Kde se ale vzala? Hořčice rozhodně patří mezi velmi staré pochutiny, které používali již staří Římané. Základem všech druhů je hořčičné semeno, sůl a ocet. Už podle vlastního názvu se dá docela dobře uhodnout, odkud která hořčice pochází. Kremžská je doma v Rakousku, v okolí města Kremže. Řadí se ke sladkým druhům, hrubou strukturu tvoří nerozemleté slupky hořčičných zrníček. Dijonské hořčici, od francouzského města Dijonu, naopak dominuje výrazná ostrá chuť s tóny vinného octa. Proti naší plnotučné chutná více slaně, má jasně žlutavou barvu. Sláva této značky se z Burgundska šíří od 13. století. Ale i česká plnotučná je světový chuťový fenomén a patří mezi nejoceňovanější druhy!

Recept

Koprová dijonská hořčice  Foto:

Koprová dijonská hořčice

Výhodou domácí hořčice je, že si ji můžete připravit přesně tak ostrou a hrubě mletou, jak chcete. V kombinaci s koprem tvoří perfektní doprovod lososu i ostatním...

Kečup

“Nejez pořád ten kečup,” říkáte dětem a zcela marně. Je to jedna z mála potravin, které všichni svorně milují. Kečup máme tak spjatý s fenoménem rychlého občerstvení, až to svádí k domněnce, že tato červená omáčka má domov v USA. Překvapivě nikoli! Pochází totiž z Číny. S kečupem se poprvé setkali evropští námořníci v roce 1690, ale nebyl to úplně takový druh kečupu, s jakým se setkáváme dnes. Hlavní surovinou byly ryby, spolu s chloridem sodným a kořením. Dnes jsou základem kečupu rajčata a mnoho lidí si dělá svou domácí “zdravou” variantu. Mimochodem, v Itálii se považuje polévání těstovin kečupem za bohapusté barbarství!

Autor: Kamila Ulčová

Recept

Sexy curry kečup  Foto:

Sexy kari kečup

Může být kečup sexy? No, tak jako jak se to vezme, ale je fakt, že této kombinaci prostě neodoláte. S kari kečupem se můžete setkat třeba v Německu, jak jinak než u "curry...
Související témata: jak na to , ingredience , kečup , majonéza , hořčice , studené omáčky , studená kuchyně , tatarka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama