Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

3 recepty na krkonošské speciality, které vás přenesou až na vrcholky hor...

3x krkonošské recepty
3x krkonošské recepty Autor: iStock
Přejedla se vám jídla plná moderních ingrediencí a postupů? Vraťte se na chvíli pokorně ke kořenům. Krkonošské dobroty vás přemůžou svou jednoduchou a laskavou krásou a přenesou vás do míst, kam ruch velkoměsta nedosáhne…
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Když přijedete do Krkonoš, už ve Vrchlabí se změníte. Možná ještě dřív, už když uvidíte v dálce první modré kopce. Najednou se vám nechce nosit sako ani boty na podpatku a dostanete zvláštní chutě, ve kterých nemá místo tiramisu ani kalamáry. Je v nich něco horského a zemitého. Až vás přemůže dávka čirého a ostrého vzduchu a přežijete první kyslíkový šok, tělo si samo řekne, že potřebuje hustou polévku, jídla planá hub, česneku a slaniny, plná borůvek a brusinek. Krkonošská kuchyně vás obejme drsnou náručí a nakrmí vás. Prostě, ale úžasně. Luxus se tu skrývá v jednoduchosti, prostotě a čerstvých chutích z hor.

Tři krkonšské recepty si můžete udělat i doma, až vás dožene stesk po horách.

Sejkory

Pokud máte rádi bramboráky, budete milovat i sejkory. Je to krkonošský druh bramboráků a jejich půvab spočívá, kromě chuti, i v tom, že se pečou přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým jídlem v chudých chalupách, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.

Potřebujete:

3x krkonošské recepty 2 Foto:

• 1 kg brambor

• 20 ml mléka

• 2 vejce

• 150 g hladké mouky

• 3 stroužky česneku

• 2 lžičky majoránky

• mletý pepř

• sůl

• sádlo nebo máslo

Postup:

Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme. Rozpálenou teflonovou pánev potřeme trochou sádla a těsto rozprostřeme do tenčí vrstvy. Placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo máslem.

Hubník

Žádný kapr se salátem. V Krkonošských chalupách se na Vánoce jedl hubník. Můžete na svátky trochu natrénovat, vždyť houby a Krkonoše se nikdy nepřejedí. Vše potřebné jistě najdete ve spíži a houby v mrazáku nebo přidejte sušené.

3x krkonošské recepty 3 Foto:

Potřebujete:

• 8 housek

• 1/2 l mléka

• 150 g sušených hub

• 8 vajec

• 1 cibule

• lžička majoránky

• 1/2 lžičky mletého nového koření

• lžička kmínu

• 5 stroužků česneku

• 250 g prorostlého uzeného masa

• sůl

Postup:

Nakrájené housky z předešlého dne namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Uzené maso umeleme, přidáme nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme do namočených housek, osolíme, ochutíme kořením a česnekem. Namočené a uvařené houby vymačkáme a umeleme, přidáme k základní hmotě. Ve vymazaném pekáči v troubě dozlatova upečeme.

3x krkonošské recepty 4 Foto:

Krkonošské kyselo

To kyselo je moc kyselý, nadával Trautenberk Ančeti. Nedá se zkazit a moc kyselé určitě nebude. Tato hustá a výživná polévka je zcela typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší. Kyselost a úžasnou rustikální chuť do ní dodává chlebový kvas.

Potřebujete:

3x krkonošské recepty 5 Foto:

• 200 g chlebového kvasu

• 50 g másla

• 20 g sušených nebo 100 g čerstvých hub

• 1 cibule

• 4 vejce

• 100 ml smetany

• 1/2 kg brambor

• 1 l vody

• sůl

• kmín

Postup:

Do hrnce dáme chlebový kvas a zalijeme vlažnou vodou. Ve vodě kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a houby (sušené namočené i s vodou). Vše necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Mezitím na másle osmažíme cibulku a přidáme ji do polévky. V pánvi pak umícháme vejce, aby byla hotová, ale ne moc hustá. Vložíme je do kysela, vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Kamila Ulčová, foto: iStock

Recept

Kyselo Foto:

Kyselo

Tradiční polévku z Pojizeří a Podkrkonoší z kysaného chlebového těsta si můžete připravit i dnes. Kvásek bývá k dostání v některých pekárnách a na trzích. Ideální...
Související témata: Krkonoše , Krkonošské kyselo , krkonošské recepty , krkonošské speciality , podkrkonoší , sejkory , hubník , kyselo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama