Pokud se počasí umoudří a dovolí nám trávit čas na zahradách a terasách při setkání s přáteli, zaslouží si přípitek! Sklenic se mohou chopit milovníci míchaných nápojů s obsahem alkoholu i zapřísáhlí abstinenti.
Připijte slunci na zdraví!
KIR ROYAL
Díky dvěma slavnostním tipům Filipa Jantače, brand manažera firmy Global Wines, své hosty mile překvapíte. Prvotřídní španělský sekt typu Cava – Freixenet – v kombinaci s likérem z černého rybízu vytvoří dokonalou harmonii chutí plnou osvěžujících bublinek, zvanou Kir Royal. Do sklenice na sekt, jíž se také říká flétna, vlijte 1 cl Crème de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, doplňte zhruba 15 cl sektu. Obě ingredience musejí zůstat oddělené, abyste dosáhli krásného kontrastního efektu. Ozdobte kuličkou hroznového vína.
ROYAL OPORTO ROSÉ
Kdo preferuje střiky a lehké svěží drinky na bázi vína, jistě ocení populární nápoj ze světa portugalských letních koktejlů – Royal Oporto Rosé. Kombinace 6 cl růžového portského s 12 cl toniku a ledem poskytne ideální letní osvěžení v jakoukoliv denní dobu. Lehká a svěží chuť je výsledkem příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné nahořklosti toniku. Drink se podává ve velké vinné sklenici s kostkami ledu. „Pro větší osvěžení doporučuji doplnit lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma,“ doporučuje Filip Jantač.
LEDOVÉ MOCHA
Na své si přijdou i milovníci nealkoholických letních drinků – k nejchutnějším patří ledové mocha. Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe, vás naučí připravit nápoj, v němž se snoubí chuť kávy a čokolády.
Základem je dobré espresso. Nemáte-li vhodný kávovar, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitní instantní suroviny. Dále se neobejdete bez 2 lžic čokoládového sirupu – v zahraničí lze pořídit ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak přidejte zhruba 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a vše důkladně rozmixujte s ledem. Dvě lžíce šlehačky navrch neodbývejte náhražkou ve spreji, ale vyrobte si ji sami doma z čerstvé smetany ke šlehání.
Prima tip: Čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru. V tomto případě musíte nápoj promixovat opravdu dokonale!
DOMÁCÍ LEDOVÝ ČAJ
Výroba domácího čaje je snadná a výsledek o moc chutnější než nabídka nápojů z PET lahví. Na půllitrovou sklenici použijte sáček kvalitního čaje. Z černých variant nejlépe poslouží čaj z Assamu s intenzivní barvou a jemným sladovým aroma. Vhodné jsou také ledové čaje připravené z ovocných druhů nálevových sáčků. Sáček zalijte 2 dl vroucí vody a po 6–8 minutách (podle druhu čaje) jej vyjměte. Dolijte 3 dl studené vody a dejte chladit do lednice. K dochucení použijte čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetkovou šťávu a třtinový cukr. Servírujte s dostatečným množstvím ledu. Hotový nápoj vás odmění skutečnou chutí čaje bez konzervantů, barviv a přísad.
Autor: Aspen PR a Jana Šulistová