Jako za Masaryka: Ochutnejte vánoční dobroty z doby první republiky!

Další rok se pomalu chýlí ke konci. Už je to 5 let, kdy jsme si připomněli stoleté výročí od založení Československé republiky, které provázely mohutné oslavy. Co se takhle vrátit v čase do dob našich prababiček a vyzkoušet tradiční, dnes už pozapomenuté vánoční pokrmy z dvacátých a třicátých let? 

Jak slavili naši předci Vánoce v meziválečné době? Poměrně krátké období první republiky bylo ovlivněné politickými i ekonomickými zvraty, což se projevilo také na podobě svátků i sváteční tabule. Například první Vánoce v roce 1918 byly poměrně chudé: lidé se potýkali s nedostatkem potravin, uhlí a vysokými cenami. Zároveň ale byly euforické, převládala radost z konce války, těsně před svátky se do země vrátil prezident Masaryk a celkově se věřilo, že mladičké Československo čeká krásná budoucnost. Postupem času se situace zlepšovala, lidé si mohli dopřát nejrůznější delikatesy, exotické ovoce, jedlé ozdoby na stromeček nebo speciální vánoční kolekce. Velkým zásahem každopádně byla hospodářská krize, nejhorší byla situace v roce 1933, kdy bylo na 700 000 nezaměstnaných, kterým se stát snažil pomáhat prostřednictvím speciálních vánočních akcí. Těžká byla i doba po roce 1938, kdy české vnitrozemí zaplavili lidé prchající z odtrženého pohraničí. Na Vánoce v roce 1938 se proto pro ně pořádaly štědrovečerní večeře a do pomoci se zapojil arcibiskup nebo Červený kříž.

Na Štědrý den rybí i telecí

A jak vypadaly kulinářské Vánoce ve dvacátých a třicátých letech? V této době se začaly objevovat a upevňovat některé tradice, které máme spojené s Vánocemi v současnosti. Tak třeba dnes nepostradatelný kapr s bramborovým salátem. Na vánoční tabuli se tato ryba dostala už dříve, nebyla ale všeobecně rozšířená, jedli ji především lidé z rybníkářských oblastí. Recepty na smaženého kapra najdeme už v ikonických kuchařkách od Rettigové a Sandtnerové, každopádně není zde uveden jako vyloženě štědrovečerní specialita. Sandtnerová k němu dokonce jako přílohu doporučuje bramborový salát. Na sváteční tabuli se kapr začíná objevovat právě za první republiky, což je dané také dalším rozvojem rybníkářství. Kromě ryby si lidé pochutnávali také na telecích řízcích. „Telecí je výborná štědrovečerní alternativa, zejména pokud zrovna kapra nemáte v lásce. Řízek by ideálně měl být z kýty a krásně do teňoučka rozklepaný. Pokud chcete mít jistotu opravdu dobrého masa, sáhněte po tom od českých chovatelů,“ doporučuje řezník Vít Morkus.

Připravte klasický bramborový salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Styloví šneci a luštěniny pro bohatství

Kapr tehdy nebyl samozřejmě jedinou štědrovečerní pochoutkou. Lidé zejména z vyšších vrstev si pochutnávali na šnecích, kteří se sem dostali z Francie. Mnohem obvyklejší byly ale pokrmy z běžných surovin: tedy luštěnin a obilovin. Právě luštěniny měly rodinám zajistit finanční prosperitu v budoucnosti, jsou vynikající, i pokud si chcete od vánočního hodování trochu odlehčit. V některých domácnostech přicházela nejdřív na řadu hrachovka, hlavním chodem byl potom černý kuba. Jde o zapečené kroupy s houbami, tmavou barvu, která mu dala jméno, mu dodávala houba stroček trubkovitý, jež se ale už dnes téměř nepoužívá. „U kuby je důležité kroupy dobře promastit, protože jinak se pečením vysuší a nebudou vám příliš chutnat. Výborné na to je kvalitní sádlo,“ radí Vít Morkus.

Připravte staročeského kroupového kubu se sušenými houbami podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Dnes už zapomenuté cukroví

Za první republiky se také začalo dělat cukroví, které připomíná to dnešní s jeho mnoha rozmanitými druhy. Některé recepty, které pekly naše prababičky, se ale postupem času z našich kuchařek vytratily. Hitem dvacátých a třicátých let bylo třeba jednoduché, ale výborné Masarykovo cukroví (nebo také Masarykovy knoflíky), jehož hlavní složkou byly vlašské či lískové ořechy. O Vánocích u našich babiček nebo prababiček jsme si mohli pochutnat také na sádlovkách: sladkém kulatém pečivu z mouky, cukru, sádla a kakaa, uvnitř kterého se nachází marmeláda. Oblíbené byly také třeba ischelské dortíčky, drobné vykrajované pečivo z mandlí, náplní z marmelády, velkorysou čokoládovou polevou a polovinou vlašského ořechu na ozdobu, případně sacher dortíčky.

Dostali jste chuť si některý ze starých receptů vyzkoušet? Přinášíme vám inspiraci hned na čtyři vynikající pokrmy, které stojí za vyzkoušení:

Prvorepublikové telecí řízky s bramborovým salátem

Ingredience: na salát:• 1 kg brambor na salát • sůl a pepř • 2 červené cibule • 3 lžíce octa • 1 lžíce oleje • 2 uvařená vejce

na řízky: • 800 g telecí kýty • 4 ztvrdlé housky • 30 g mouky • 2 vejce • 200 g sádla

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce (ne zcela doměkka, aby šly dobře krájet na plátky). Nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Dejte do větší mísy. Přidejte nakrájená vejce, přimíchejte olej a ocet a dochuťte solí a pepřem. Nechte uležet (nejlépe přes noc).
  2. Z odblaněné kýty nakrájejte a naklepejte řízky. Osušte a osolte.
  3. Ze ztvrdlých housek připravte strouhanku. Řízky obalte moukou, rozmíchanými vejci a strouhankou. Tu pořádně přitlačte a zbylou oklepejte.
  4. Řízky z obou stran prudce osmahněte na rozpáleném sádle.
  5. Podávejte s bramborovým salátem.

Staročeský kuba

Ingredience: • 220 g ječných krup • sůl a pepř • ½ lžičky mletého kmínu • 2 stroužky česneku • 50 g vepřového sádla • 50 g sušených hub • hrst čerstvé petrželky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 175 °C. Kroupy uvařte se solí podle návodu na obale.
  2. Česnek prolisujte, smíchejte se solí, pepřem a kmínem a spolu se 35 gramy sádla zamíchejte do uvařených krup.
  3. Houby namočte na 10 minut do vody a zamíchejte do krup.
  4. Vymažte pekáč troškou sádla, přendejte do něj kroupy a poklaďte zbylým sádlem.
  5. Dejte zapéct na 25 minut, poté nechte 5 minut vychladnout a posypte nasekanou petrželkou.

Sváteční hrachovka

Ingredience: • 450 g hrachu • 500 ml zeleninového vývaru • 20 g másla • špetka majoránky • špetka mletého zázvoru • sůl a pepř • 1 nožička lehce pikantní klobásy • 1 houska • 1 stroužek česneku • 2 hrsti mraženého hrášku

Postup:

  1. Hrách namočte alespoň 6–8 hodin před vařením polévky. Slijte vodu, přilijte studenou tak, aby byl hrách ponořený, a vařte doměkka. V půlce varu osolte.
  2. Jakmile je měkký, rozmixujte hrách dohladka a přidejte nakrájenou klobásu.
  3. Přidejte zázvor, pepř, majoránku a prolisovaný česnek a povařte. Ke konci přidejte hrášek.
  4. Na pánvičce na másle osmahněte na kostičky nakrájenou housku.
  5. Polévku nandejte, posypte houskou a ihned podávejte.

Sýrové tyčinky

Ingredience: • 200 g polohrubé mouky • 100 g másla • 100 g parmazánu • špetka mleté papriky • špetka soli • 1 vejce + 1 žloutek na potření • 1 lžíce zakysané smetany • 30 g strouhaného sýru • 1 ztvrdlá houska

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, nastrouhaný parmazán, sůl a papriku. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a přidejte vejce a zakysanou smetanu. Vypracujte těsto a dejte na půl hodiny do ledničky.
  2. Mezitím z housky připravte strouhanku.
  3. Troubu předehřejte na 175 °C. Těsto vyválejte na placku a nakrájejte na tyčinky. Jejich spodní stranu obalte ve strouhance a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Žloutek rozkvedlejte a potřete jím tyčinky, které následně posypte sýrem.
  5. Dejte péct do trouby na 15–20 minut.

Zdroj a foto: Pražské řeznictví

Chcete vyzkoušet lahodné Masarykovo cukroví s lískovými oříšky? Máme pro vás návodný videorecept

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

redakce Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty