Jak na profiterolky krok za krokem

I když to tak nevypadá, byl to prý Ital, který dal vzniknout jednomu z nejslavnějších cukrářských výrobků pyšné gastronomické Francie – profiterolky. Ale s Francouzi o tom raději moc nemluvte, jsou na tento skvost po právu hrdí. Jak tedy na jejich přípravu? :)

Ingredience (na cca 40 kousků):

75 ml vody, 75 ml plnotučného mléka, 60 g másla, 1 lžička cukru krupice, ½ lžička soli, 80 g hladké mouky, 3 vejce

Na podávání:

400 ml 40% smetany, cukr moučka podle chuti, 200 g minimálně 50% čokolády, 200 ml smetany ke šlehání

1. Spařte mouku

Máslo, mléko, cukr krupici a sůl dejte do hrnce a přiveďte k varu. Do misky prosejte hladkou mouku.

Jakmile mléko začne vřít, stáhněte hrnec z ohně a najednou do něj vsypte prosátou mouku. Dobře promíchejte a hrnec vraťte zpět na oheň. Na mírném ohni a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vařte až do okamžiku, kdy se těsto začne formovat do koule a na dně hrnce se začne tvořit bílý povlak. Hrnec se spařenou moukou sejměte z ohně a za občasného promíchání ho nechte zchladnout.

2. Zapracujte vejce

Do vychladlého těsta zapracujte pomocí hnětače vejce. Vejce přidávejte až do zchladlé hmoty, jinak ztratí pojivost. Zapracujte je do těsta jedno po druhém a vždy těsto pečlivě míchejte, aby bylo hladké.

3. Nastříkejte profiterolky

Pečicí troubu předehřejte na 180 °C. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou koncovkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Navlhčeným prstem zamáčkněte špičku pusinek.

4. Pečte

Pečte v předehřáté troubě dozlatova (25–30 minut). V průběhu pečení troubu neotvírejte, aby těsto nesplasklo. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.

5. Naplňte

Vychladlé profiterolky rozkrojte vroubkovaným nožem na polovinu. Správně upečené těsto není uvnitř po rozkrojení mazlavé.

Těsně před podáváním vyšlehejte smetanu s 1–2 lžičkami cukru moučka dotuha. Šlehačkou naplňte cukrářský sáček s hvězdicovitou koncovku. Přepůlené profiterolky naplňte šlehačkou. Anebo profiterolky nerozřezávejte a udělejte do nich ze spodní strany malý otvor, kterým profiterolky naplníte pomocí cukrářského sáčku.

6. Podávejte

Na vodní lázni za občasného míchání rozehřejte čokoládu se smetanou. Jakmile je omáčka dokonale hladká, nechte ji mírně vychladnout a profiterolky čokoládovou omáčkou přelijte.

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.czhttp://www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty