návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

5 skvělých tipů, jak využít exotické koření

Nastal čas konečně využít koření, které jste si přivezli z dovolené.
Nastal čas konečně využít koření, které jste si přivezli z dovolené. Autor: istockphoto.com
Nevyužité exotické koření ve vaší kuchyni působí tak trochu jako selhání, jako připomínka velkých kulinářských snů, které jste přes všechnu snahu nedokázali splnit. Ale s naší pomocí a trochou odhodlání se vám to ještě může podařit. :)
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Začněte tím, že všechno exotické koření nasypete do nádobek a opatříte štítky. Berte organizaci a správné uskladnění koření jako součást vzrušujícího objevného procesu ve vaší kuchyni, jehož vrcholem můžou být zcela nové vynikající pokrmy. Teprve pak nastane čas pro využití stále voňavého netradičního koření, jako je například garam masala, citronová tráva, římský kmín nebo kardamom. Prostudováním některých moderních kuchařek se dá najít několik zajímavých, zdravých a velmi chutných jídel.

Garam masala

Pikantní směs koření připravovaná v jižní Asii. Používá se k ochucení jogurtů, nejrůznějších pokrmů indické kuchyně, včetně jídel připravovaných na jehle a na grilu.

Garam masalu si oblíbí milovníci pikantních jídel.
Garam masalu si oblíbí milovníci pikantních jídel.
istockphoto.com

Využití – Po přidání špetky koření do vaší domácí majonézy budou nadšení všichni hosté, které si pozvete na večeři. Garam masala v majonéze jim dodá jedinečnou chuť, kterou vyzkoušejí jedině u vás doma.

Citronová tráva

Česky správně voňatka citronová je statná, vytrvalá tropická tráva z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. Díky obsaženým látkám můžeme tedy citronovou trávu zařadit i mezi léčivé rostliny.

Čaj z citronové trávy pomáhá vyplavovat nežádoucí toxiny z těla a čistit ledviny, játra, slinivku a močový měchýř.
Čaj z citronové trávy pomáhá vyplavovat nežádoucí toxiny z těla a čistit ledviny, játra, slinivku a močový měchýř.
istockphoto.com

Využití – Uvařte si výborný čaj podle našeho receptu. Budete potřebovat 4 šálky vody, 2 šálky hrubě nasekaných stonků citronové trávy a ¼ šálku cukru krupice.

V hrnci přiveďte vodu téměř k varu, přidejte citronovou trávu a vařte pět minut. Snižte teplotu a míchejte ještě dalších pět minut. Odstraňte stonky, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Čaj podávejte teplý, nebo vychlazený z lednice.

Kardamom

Jeho latinský název zní Elettaria Cardamomum a pochází z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je příbuzný se zázvorem.

Kardamom se skvěle hodí na přípravu moučníků.
Kardamom se skvěle hodí na přípravu moučníků.
istockphoto.com

Využití – Kardamom se hodí do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti. Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů.

Kurkuma

Říká se jí také indický šafrán. Jde o koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Obsahuje asi 5 % éterického oleje a používá se v kari koření. Hojně ho využívají v pákistánské, indické a thajské kuchyni.

Kurkuma má mnoho pozitivních účinků na zdraví.
Kurkuma má mnoho pozitivních účinků na zdraví.
istockphoto.com

Využití – Vyzkoušejte lahodný dresink do salátů. Smíchejte ¼ šálku tahini, 3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, ½ čajové lžičky kurkumy, ¼ čajové lžičky kajenského pepře, sůl a čerstvě mletý pepř.

Římský kmín

Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého. Semínka jsou podobná kmínu, ale jsou větší a zelenohnědá. Především však mají jinou vůni a hořkou chuť.

Využití – Hodí se například do indické okurkové raity, která se používá jako dip nebo lehký salát, případně se podává k hlavnímu jídlu.

Římský kmín chutná jinak než klasický, ale je stejně dobrý.
Římský kmín chutná jinak než klasický, ale je stejně dobrý.
istockphoto.com

Budete potřebovat velkou salátovou okurku, 2 šálky bílého řeckého jogurtu, 1 zelenou chilli papričku, 2 lžíce nakrájené máty + pár lístků na ozdobu, citronovou šťávu, sůl, cukr, mletý římský kmín

Okurku oloupejte, nastrouhejte a dejte do mísy. Přidejte zelenou papričku nasekanou najemno (semínka odstraňte) a jogurt. Raitu ochuťte solí, kmínem, cukrem a citronovou šťávou. Přidejte mátu, ale pár lístků si nechte na ozdobu. Vše promíchejte a nechte uležet v lednici do druhého dne.

PŘIPRAVILA MARIE BEZDĚKOVÁ

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama