3 osvěžující recepty z melounu pro horké letní večery

Šťavnatý meloun patří k létu! Sladká svačinka či zákusek se snad nikdy neomrzí. Kromě zaručeného osvěžení se v něm ukrývá i mnoho blahodárných látek. Je bohatý na vitamíny A, B6 a C. I přesto, že je sladký, má nižší počet kalorií a velký podíl vody. Letos jej vyzkoušejte v dalších podobách – v drinku, domácím sorbetu či si jej naložte do sladkokyselého nálevu.

Nakládaný meloun

Sladký meloun překvapivě dobře ladí se slanou chutí. Často se přidává do osvěžujících salátů s fetou nebo balkánským sýrem. Zkuste i tuhle vynikající chuťovku, která je super ke grilovanému masu.

• 1/4 velkého vodního melounu • 100 g pudrového cukru – extra jemná moučka • 100 ml jablečného octa • 100 ml vody • 1 bio citron • 10 tenkých plátků zázvoru • 1/2 čajové lžičky soli • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek • 1/2 chilli • 1-3 kuličky nového koření

Nejprve z melounu odstraňte svrchní tvrdou zelenou slupku a nakrájejte ho na malé kousky. Citron nakrájejte na 3 plátky, které ještě rozdělte na čtvrtiny. Oloupejte zhruba 1 cm zázvoru, který nakrájejte na 10 tenkých plátků. Stejně tak nakrájejte polovinu chilli papričky. Vše ve vodě smíchejte s cukrem, jablečným octem, solí, hořčičnými semínky a novým kořením. Vařte asi 20–30 minut na mírném ohni. Meloun by měl být měkký, ale zároveň musí křupnout. Hotovou směs přelijte do sklenic, utěsněte a nechte pár dní odpočívat.

PRIMA TIP: Vyzkoušejte nakládaný meloun v kombinaci s grilovaným masem nebo slanými sýry, například fetou.

Melounová bowle

Bowle je oblíbená hlavně pří letních oslavách. Spojení ovoce s trochou alkoholu chutná skvěle a navíc krásně vypadá. Tahle osvěžující kombinace bude hitem léta!

• 1/2 zralého vodního melounu (1 kg) • 1/2 zralého cukrového melounu (1 kg) • 2 chemicky neošetřené limetky • 500 ml Campari • 2 polévkové lžíce moučkového cukru • 1 svazek čerstvé máty • 1,5 l minerálky

Meloun rozkrojte a lžící odstraňte semínka. Pomocí vykrajovače kuliček nad miskou vykrájejte z dužiny co nejvíce kuliček. Z limetek nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu a spolu s Campari a moučkovým cukrem přimíchejte k melounovým kuličkám. Na ozdobení pár lístků máty odložte do misky s vodou. Zbytek lístků nakrájejte na tenké proužky a přidejte k bowli. Nechte 1-2 hodiny stát v chladničce. Před podáváním přidejte minerálku, ozdobte připravenými mátovými lístky a servírujte s ledem.

Melounový sorbet

Ovocné sorbety jsou do horkého léta úplně ideální. Na rozdíl od smetanových zmrzlin jsou opravdu osvěžující a lehké. Pokud je připravujete z opravdu sladkého ovoce, není potřeba ani příliš cukru.

• 4 hrnky melounové dužiny • 2 polévkové lžíce citronové šťávy • 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy • 10 lžic hnědého cukru • špetka soli • lístečky máty na ozdobu

Melounovou dužinu nakrájejte na kostičky a promíchejte s citronovou šťávou. Dejte na plech, pokud možno rozložené a dejte do mrazáku. Zmrzlé dejte do kuchyňského robotu nebo mixéru s pomerančovou šťávou. Nakonec vmíchejte cukr a sůl. Nechte v mrazáku asi hodinu. Potom se musí sorbet znovu našlehat, protože se začnou tvořit ledové krystaly. Servírujte s lístky čerstvé máty.

TZ Koruní cukr, Foto Shutterstock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty