V rýžovaru nevařte jen rýži. Připravte v něm perfektní rizoto nebo asijský pokrm

Rýžovar je velmi šikovný kuchyňský pomocník, zvláště pokud jste milovníkem rýžových pokrmů. Prostředí v tomto malém hrnci vykouzlí perfektní rýži, ale dokonce v něm lze připravit celý hlavní pokrm. Stačí k rýži přidat další ingredience.

Tento trik s rýžovarem je perfektní, pokud máte málo času nebo se potřebujete zbavit zbytků z lednice. K rýži zkrátka přidejte jakoukoliv zeleninu, protein a bylinky. Vykouzlíte tak chuťově perfektní jídlo a navíc je to bez práce.

Správný výběr rýže

Na základě výsledné textury, kterou preferujete, vyberte správnou rýži pro své jídlo. Různé rýže totiž poskytnou různou finální strukturu.

Například krátkozrnná rýže, jako je rýže arborio (používaná na rizoto) a lepkavá rýže (oblíbená v asijské kuchyni), má hodně škrobu, který je vysoce lepkavý. Rýže bude tedy vždy lepkavější a méně nadýchaná než jiné odrůdy.

Dlouhozrnná rýže je nadýchaná a neměla by se lepit, protože má více amylózy, molekuly škrobu, která je dlouhá a rovná. Funguje to tak, že tato molekula se při vaření rýže nezamotá s jinými molekulami a rýže zůstane sypká.

Ingredience na asijskou rýži v rýžovaru

  • 1 šálek krátkozrnné rýže/sushi rýže nebo jiné rýže dle výběru
  • 1 šálek vody nebo vývaru v poměru 1 : 1 k rýži
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1–2 lžičky cukru volitelně podle chuti
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje

Zelenina (zcela na vás)

  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1/2 střední mrkve nakrájené na kostičky
  • 4 houby shiitake nebo jiné houby dle výběru
  • 1 nakrájený salát pak choi
  • 2 lžíce strouhaného eidamu
  • šunka nakrájená na kostičky
  • 1 nakrájená paprika

Postup na přípravu asijské rýže v rýžovaru

  • Do rýžovaru dejte rýži se studenou vodou a dlaní rýži promněte. Vylijte zakalenou vodu, přidejte čistou a vše znovu opakujte třikrát. Rýže se tak zbaví přebytečného škrobu.
  • Podle návodu na rýžovaru pak přidejte správný poměr rýže a vody.
  • Do hrnce s rýží a vodou přidejte sójovou omáčku, cukr, sezamový olej, zeleninu, ústřicovou omáčku a vše dobře promíchejte a zapněte rýžovar.
  • Po uvaření vše promíchejte. V případě potřeby dochuťte sójovou omáčkou. Hotový pokrm můžete dozdobit nasekanými bylinkami dle vašich preferencí.

Zdroj: thefoodietakesflight.com; foto: iStock.com

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty